Acasă Anchete Interne Proiectul de lege care permite MAI acces la camerele de supraveghere din...

Proiectul de lege care permite MAI acces la camerele de supraveghere din spațiul public stârnește controverse

DISTRIBUIȚI

 171919 – 23042024 – Un proiect de lege controversat a ajuns pe masa senatorilor, după ce a fost adoptat tacit în Camera Deputaților. Deși există suspiciuni că documentul ar permite filarea cetățenilor fără acordul acestora și ar autoriza Ministerul de Interne să aibă oricând acces la imagini din spațiul public, inițiatorii susțin că prevederile nu au legătură cu astfel de practici. Și doar legiferează aspecte care țin de datele personale și de utilizarea dispozitivelor video folosite de forțele de ordine în timpul misiunilor.

Proiectul, inițiat de parlamentari liberali, care a trecut tacit de Camera Deputaților, ar urma să permită anumitor structuri ale Ministerului de Interne să poată face înregistrări video și audio fără mandat judecătoresc.

O prevedere din finalul documentului lasă loc la interpretări. Stabilește că MAI este autorizat să acceseze în timp real și gratuit, camere video de supraveghere a spațiilor publice în situații de urgență sau pentru monitorizarea situațiilor operative.

Deputatul PNL Cristina Trăilă,  iniţiator al proiectului, susține că nu este vorba despre filaj, ci de ”măsuri operative”, care permit Poliției de Frontieră și Jandarmeriei, să înregistreze, în spațiul public, cu aparatura din dotare, activitățile cu potențial infracțional.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.