Acasă Politic S-a schimbat modificarea. Se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul...

S-a schimbat modificarea. Se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obişnuite, al celor care impun carantină şi reducerea timpului de lucru

DISTRIBUIȚI

171823 – 12042024 – Guvernul a analizat, din nou, subiectul impozitării concediilor medicale, context în care prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat că se va percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obişnuite, al celor ce impun carantină şi reducerea cu 25% a timpului de lucru.

„Am decis pentru a treia oară să reanalizăm subiectul concediilor medicale, să putem corecta tot ce ne-a fost semnalat. Astfel, se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obişnuite, al celor ce impun carantină şi reducerea cu 25% a timpului de lucru. În rest, toate celelalte indemnizaţii de concediu medical sunt scutite de CASS. Indiferent că e vorba de concediu medical prenatal, pentru îngrijirea copilului bolnav, afecţiuni oncologice sau pentru boli grave ori cronice. Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situaţie şi au concediu medical vor avea şi venituri mai mari cu valoarea CASS-ului, respectiv cu 10%”, a explicat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.

Nota de fundamentare a OUG face trimitere la o adresă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate privind indemnizațiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care suferă de afecțiuni grave, respectiv boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC sau afecțiuni cardiovasculare, persoanele cu arsuri grave (marii arși), precum și urgențele medico-chirurgicale trebuie să fie scutite de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, pentru care legislația are prevederi speciale referitoare la acordarea concediilor medicale, inclusiv în ceea ce privește durata acestora, precum și situațiile care presupun urgențe medico-chirurgicale în care viața pacienților este pusă în pericol.

Modificarea inițială ar fi fost scutită de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate doar persoana care îngrijește pacientul oncologic, în detrimentul pacientului oncologic care în continuare ar fi trebuit să plătească CASS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.