Acasă Externe Agenda Europeana 64% dintre tinerii europeni intenționează să meargă la vot la alegerile din...

64% dintre tinerii europeni intenționează să meargă la vot la alegerile din iunie

DISTRIBUIȚI

172102 – 15052024 – Înainte de alegerile europene care vor avea loc în perioada 6-9 iunie, Comisia Europeană a publicat un sondaj Eurobarometru privind tineretul și democrația, care anticipează o intenție de participare la vot a tinerilor în proporție de 64%.

Cu toate acestea, în timp ce 38% dintre cei intervievați că consideră că votul este cea mai eficientă acțiune pentru a-și face auzită vocea, aproximativ 19% au declarat că nu sunt interesați de politică și  13% nu sunt interesați să voteze.

Sondajul a arătat că mulți tineri sunt activi și implicați: 64% au declarat că au participat la activitățile uneia sau mai multor organizații în ultimele 12 luni. În plus, 48% spun că au luat măsuri pentru a schimba societatea prin semnarea unei petiții, participarea la o manifestare sau prin trimiterea unei scrisori unui politician. Tinerii au fost activi mai ales în ceea ce privește drepturile omului (34%), schimbările climatice și mediul (33%), sănătate și bunăstare (29%) și drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29%).

Tinerii au considerat că sistemul educațional i-a pregătit bine pentru unele dintre provocările cu care se confruntă. De exemplu, 73% au declarat că educația le-a format competențele digitale necesare pentru a identifica dezinformarea, iar 72% au declarat că educația i-a învățat să se ocupe de mediu.

Sondajul a arătat că tinerii continuă să aibă o perspectivă europeană. Peste 43% au participat la o activitate în altă țară din UE (studiile sau formarea – 16 %, voluntariat – 12% sau muncă – 12 %). Aproape jumătate dintre tinerii intervievați (49%) afirmă că sunt conștienți de oportunitățile de finanțare oferite de Erasmus+, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport. În plus, 67% dintre tineri consideră că UE are un impact asupra vieții lor de zi cu zi, în timp ce 26% afirmă că nu o are, iar 7% nu știu.

Sondajul Eurobarometru Flash 545 „Tineretul și democrația” a fost realizat între 3 aprilie și 12 aprilie 2024, vizând un eșantion reprezentativ de 26.189 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din cele 27 de state membre. Sondajul a fost realizat prin interviuri online asistate de calculator (CAWI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.