Acasă Economie Apicultorii, din nou îngrijorați că vremea va afecta producţia de miere

Apicultorii, din nou îngrijorați că vremea va afecta producţia de miere

DISTRIBUIȚI

172075 – 13052024  – Temperaturile ridicate din luna martie au dus la dezvoltarea familiilor de albine şi înflorirea pomilor, dar în aprilie au fost oscilaţii mari de temperature, cee ace face ca apicultorii să fie îngrijorați în legătură cu producţia de miere din acest an.

Potrivit lui Dragoş Ivan, un apicultor din Giurgiu citat de RRA, ”ne punem un semn de întrebare în ce înseamnă culesul în următoarea perioadă, întrucât sacâmul estimez că în două săptămâni o să se termine; orice sursă de nectar urmează să se termine, şi atunci până va înflori teiul o să avem un gol care nu știu cum o să fie compensat, de unde o să fie compensate”.

Cu alte cuvinte, apicultorii anticipează o scădere a producției de miere comparativ cu 2023.

Îngrijorări asemănătoare, argumentate tot cu fluctuațiile meteo, erau exprimate de apicultori și în primăvara anului trecut. Cu toate acestea, România este unul din cei mai mari producători de miere din Europa, în 2018, fiind chiar principalul producător de miere de pe continent, cu 30,9 mii tone, din care cea mai mare parte a fost exportată.

Potrivit Euronews.green, experții Eurostat susțin că în 2020, în fermele europene de apicultură erau circa opt milioane de stupi, cu peste un milion mai mult față de anii precedenți. Toate speciile de albine, inclusiv albinele de miere și bondarii contribuie la beneficii semnificative pentru agricultura europeană, beneficiile însumând aproximativ 22 de milioane de euro.

Cu 1,5 milioane de stupi în sistemul de apicultură, România este liderul european al producției industriale de miere.

În 2022, statisticile UE indicau o scădere ușoară a producției de miere în România, însă se înregistrau creșteri semnificative ale producției de miere în Franța, Ungaria și Germania. Chiar și în aceste condiții, țara noastră se află pe locul al patrulea la producția de miere în UE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.