Acasă Cultura/Media „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul”  revine în Piațeta Sfântul Florian...

„Caravana filmului românesc – Cartea și filmul”  revine în Piațeta Sfântul Florian din Jimbolia

DISTRIBUIȚI

 172256 – 29052024 –  La început de vară, când este sărbătorită Ziua Copilului, Caravana filmului românesc – Cartea și filmul revine pentru al treilea an consecutiv la Jimbolia, în perioada 31 mai – 2 iunie. Primăria Orașului Jimbolia invită publicul de toate vârstele în Piațeta Sfântul Florian, pentru a sărbători Ziua Copilului și pentru a viziona unele dintre cele mai frumoase filme românești.

Așadar, „ce avem noi aici?” Cine nu își amintește savuroasele replici ale îndrăgitului trio de infractori mărunți: Gogu Steriade (Dem Rădulescu), Trandafir (Puiu Călinescu) şi Patraulea (Jean Constantin) din celebra serie “BD – Brigada Diverse”? Ei bine, vineri 31 mai, de la ora 21.00, spectatorii se vor putea delecta cu aventurile persoanjelor din „B.D. – la munte și la mare”.

Pe 1 iunie, de la ora 21.00, copii, părinți și bunici sunt invitați la întâlnirea cu „Maria Mirabela”, ce sunt, de fapt, Maria și Mirabela, două fetițe jucăușe, care trec prin aventuri nemaivăzute, în pădurea fermecată, unde licuricii, broscoii și fluturii vorbesc cu Zâna Pădurii. Maestrul necontestat al filmului românesc, regizorul Ion Popescu Gopo, a construit și aici o poveste fermecată, un basm S.F. în care personajele vii și cele de desen animat se mișcă și vorbesc cu egală îndreptățire, în lumea lor minunată. Mii de copii s-au bucurat de-a lungul timpului de povestea fantastică a celor două fetiţe, dar şi personajelor animate. Acestea prind viaţă prin vocile unor mari actori români: Gilda Manolescu (Maria), Medeea Marinescu (Mirabela), Ion Popescu Gopo (Moş Timp), Anda Călugăreanu (Oachi), Alexandrina Halic (Omide), Mihai Cosntantinescu (Scăpărici) și Dem Rădulescu (Regele Omizilor).

În ultima seară a „Caravanei filmului românesc” la Jimbolia, tot de la ora 21.00, este programat filmul muzical „Liceenii rock’n’roll”. Publicul cinefil se va amuza, cu nostalgie, poate, revăzându-i pe marii actori români de teatru și film Tamara Buciuceanu-Botez (celebra profesoară de matematică, poreclită „Isoscel”), Ion Caramitru (iubitul profesor de filosofie, poreclit „Socrate”), alături de tinerii și talentații Ștefan Bănică jr., Oana Sârbu, Mihai Constantin și Cesonia Poestelnicu.

Pentru mulţi spectatori, aceste filme pot fi motiv de nostalgie. Pentru alţii, unul de amuzament. Iar, pentru cei tineri, de ce nu, un motiv de a descoperi creaţii artistice de valoare. În acest sens, am considerat că este important să păstrăm vie, în memoria publicului iubitor de film, marile creaţii cinematografice româneşti şi rolurile remarcabile realizate de actorii români. Pentru că dorim să dezvoltăm şi o latură educaţională, familiarizând tânăra generaţie cu filmele româneşti, intenția „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul” este aceea de a contribui, prin acţiunile sale, la apropierea tuturor de arta atât de frumoasă a filmului şi, în mod special, de cea a filmului românesc. Căci, aşa cum spunea Jean Cocteau, un film nu este altceva decât „o scriere în imagini”.

Programul complet al „Caravanei filmului românesc” la Jimbolia, Piațeta Sfântul Florian,

31 mai – 2 iunie 2024, este următorul:

Vineri, 31 mai, ora 21.00: B.D.  LA MUNTE ŞI LA MARE

Regia: Mircea Drăgan;

Cu: Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Iurie Darie, Sebastian Papaiani

comedie / 1971 / 102 min.

Sâmbătă, 1 iunie, ora 21.00: MARIA MIRABELA

Scenariul şi regia: Ion Popescu – Gopo

Cu: Gilda Manolescu, Medeea Marinescu şi (voci): Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Dem Rădulescu

muzical / 1981 / 69 min.

Duminică, 2 iunie, ora 21.00: LICEENII ROCK’N’ROLL

Regia: Nicolae Corjos;

Cu: Tamara Buciuceanu Botez, Ștefan Bănică jr., Oana Sârbu, Mihai Constantin, Cesonia Poestelnicu, Ion Caramitru

comedie / 1992 / 98 min

 În cazul în care vremea va fi nefavorabilă pentru vizionarea în aer liber, proiecțiile vor avea loc la Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, cu începere de la ora 20.00.

 Accesul publicului este liber la toate proiecțiile.

***

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat la a XII-a ediție, este acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile. „Caravana filmului românesc” aduce filmul românesc în atenția spectatorilor, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi ale prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tânăr și le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creații cinematografice românești.

 ***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei unsprezece ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în peste 45 de oraşe, având un număr aproximav de 200.000 de spectatori şi consemnând peste 3.000 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.

 ***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, ANF – Arhiva Naţională de Filme;

Parteneri media: All About Romanian Cinema  – AaRC, România pozitivă, Agenţia de Carte, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, GoNEXT, BizPLUS, Cinefan, Roportal, Cinefilia,  Comunicate de afaceri, boio.ro. 

 La Jimbolia, proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei Orașului Jimbolia.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.