Acasă Social Sanatate Cardul de sănătate, digitalizat

Cardul de sănătate, digitalizat

DISTRIBUIȚI

 172087 – 14052024 – „Sistemul cardului național de sănătate urmează să fie refăcut“, a anunțat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan. Motivul – „este învechit tehnic“. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv în format electronic, de pe telefon, la fel ca un card bancar.

„Sistemul cardului de sănătate urmează să fie refăcut cap coadă. Va fi inclusiv într-un wallet (portofel – n.n.) în format electronic. Sistemul a fost făcut cu o tehnologie foarte veche, în urmă cu 16 ani. Nu ai cum să ți se dubleze numărul de beneficiari, să ai noi tehnologii, cu ceva ce nu s-a updatat (actualiza – n.n.) tehnic în ultimii 16 ani”, a spus ministrul.

„Ceea ce e important este că o 100 de milioane de lei au fost salvați din PNRR datorită muncii celor de la CNAS. Împreună cu ei și cu echipa noastră am găsit o soluție tehnică pentru a salva acest proiect, acum este în procedură de achiziție publică și urmează să fie refăcut cap-coadă. Va fi atât în format fizic, cât și într-un wallet (portofel electronic), la fel ca un card bancar”, a explicat el.

„Va fi trasabil totul, adică nu se va putea să-ți fie prescrisă aspirină de 10 ori într-o zi și să fie și decontată. Va fi totul trasabil și transparent, să se știe ce se întâmplă cu banii statului român, plătiți de oameni prin taxe și impozite”, a precizat Ivan.

Așadar, ministrul propune includerea cardului de sănătate în aplicația unică a statului român, astfel încât pacienții și medicii să îl poată accesa de pe telefon.

El dorește ca aplicația dezvoltată la Ministerul Cercetării să cuprindă, pe lângă documente de identitate, și cardul de sănătate, pentru că este un document foarte folosit.

În plus, Ivan a explicat că un card în format digital costă mult mai puțin decât unul fizic și s-ar reduce și investițiile în dispozitivele care să le citească.

Ministrul a reamintit că în luna martie a fost semnat contractul pentru execuția aplicației unice a statului, iar termenul de finalizare este de un an și jumătate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.