Acasă Externe Agenda Europeana Italia poate să trimită Curții de Justiție a UE plângerea referitoare la...

Italia poate să trimită Curții de Justiție a UE plângerea referitoare la restricțiile rutiere impuse de Austria pe axa Brenner

DISTRIBUIȚI
foto:infotrucker.ro

 172123 – 17052024 – Comisia Europeană a adoptat un aviz motivat în cadrul unei proceduri introduse de Italia împotriva Austriei în temeiul articolului 259 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

În plângerea sa, Italia a susținut că Austria încalcă dreptul UE prin impunerea anumitor măsuri de restricționare a traficului rutier pe axa Brenner. După ce a evaluat observațiile scrise și orale ale ambelor state membre, Comisia consideră că anumite măsuri în vigoare în Austria restricționează transportul de mărfuri pe autostrăzile A12 și A13, și, în consecință, libera circulație a mărfurilor prevăzută la articolele 34 și 35 TFUE: o interdicție de conducere pe timp de noapte, o interdicție sectorială de conducere care vizează anumite mărfuri cu „afinitate feroviară”, o interdicție de iarnă în zilele de sâmbătă și raționalizarea vehiculelor grele care intră pe autostradă. (cunoscut sub numele de „dozare”).

Deși recunoaște anumite explicații oferite de Austria în legătură cu considerentele de mediu, Comisia constată că măsurile austriece sunt lipsite de coerență și, prin urmare, nu pot fi justificate în întregime pe motivul atingerii obiectivelor propuse (protecția mediului, siguranța rutieră, fluiditatea traficului sau securitatea aprovizionării). În plus, este mai probabil ca unele dintre aceste măsuri să afecteze întreprinderile străine în comparație cu cele austriece. În ceea ce privește pledoaria formulată de Italia împotriva Austriei privind o presupusă lipsă de cooperare sinceră, Comisia constată că Italia nu a furnizat suficiente dovezi pentru a susține această afirmație.

În urma adoptării avizului motivat de către Comisie, Italia poate decide să trimită cazul Curții de Justiție a UE. Acest lucru nu împiedică părțile să găsească o soluționare pe cale amiabilă a litigiului, iar Comisia rămâne pregătită să sprijine ambele părți într-un astfel de efort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.