Acasă Politic Luminița Odobescu, la Reuniunea Ministerială a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare...

Luminița Odobescu, la Reuniunea Ministerială a Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

DISTRIBUIȚI
Foto: mae.ro

 172017 – 04052024 – Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat, în perioada 2-3 mai 2024, la reuniunea anuală a Consiliului Ministerial (MCM) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurată la sediul din Paris al Organizației.

Tema reuniunii din acest an a fost Împreună pentru a genera schimbarea – Discuții la nivel global în vederea identificării unor abordări obiective și fiabile pentru o creștere durabilă și favorabilă incluziunii”. Lucrările au fost prezidate de Japonia, împreună cu Mexic și Regatul Țărilor de Jos, în calitate de vicepreședinți. Evenimentul a reunit reprezentanți de nivel ai statelor membre OCDE, ai statelor candidate și partenere, precum și ai unor organizații și instituții internaționale.

În centrul dezbaterilor s-au aflat preocupările economice, climatice și sociale actuale, cu obiectivul de a identifica modalități de gestionare a acestor provocări și de a le transforma în oportunități pentru creștere economică. Miniștrii au discutat despre impactul acestor riscuri asupra comerțului, despre reziliența economică și securitatea lanțurilor de aprovizionare, despre impactul asupra dezvoltării durabile produs de provocări precum schimbările climatice, degradarea mediului, pierderea biodiversității și egalitatea de gen, precum și despre abordarea provocărilor emergente precum transformarea digitală, cu accent pe inteligența artificială, guvernanța internațională a datelor sau fluxurile transfrontaliere de date.

Ministrul român al afacerilor externe a avut o intervenție în cadrul sesiunii dedicate dezvoltării durabile. Mesajul central al alocuțiunii sale a fost reliefarea contribuției României la eforturile OCDE pe această dimensiune și reiterarea angajamentului României pentru aderarea la Organizație.

Ministrul Odobescu a reliefat importanța dezvoltării sustenabile în cadrul politicii externe României și eforturile pe care țara noastră le întreprinde pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 (ODD). A prezentat principalele repere ale abordării promovate de România, care pledează pentru concentrarea eforturilor la nivel global pe trei dimensiuni esențiale, respectiv îmbunătățirea coerenței politicilor pentru dezvoltare durabilă, sprijinirea statelor în curs de dezvoltare, inclusiv prin mobilizarea finanțării private, și promovarea parteneriatelor.

Ministrul Odobescu a accentuat, cu acest prilej, contribuția României la avansarea priorităților OCDE la nivel regional și global, evocând progresele înregistrate de România pe acest palier, cu accent pe activitatea României în cadrul Comitetului Asistență pentru Dezvoltare (DAC) OCDE.

Ministrul afacerilor externe a subliniat totodată participarea României la programele și parteneriatele regionale ale OCDE (Programul de Competitivitate pentru Eurasia, Proiectul de Investiții pentru Dezvoltare în Comunitatea Economică din Africa de Vest etc.), atât ca parte a eforturilor de aderare a țării noastre la Organizație, cât și în complementaritate cu sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și cu Strategia Națională a României în Africa.

Evenimentul a prilejuit, de asemenea, discuții cu Secretarul General al OCDE Mathias Cormann, în cadrul cărora ministrul afacerilor externe a reiterat angajamentul României pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare în perspectiva obținerii statutului de membru în 2026. Secretarul General Cormann a apreciat ritmul susținut al României în actuala etapă de evaluare tehnică și a încurajat continuarea demersurilor, reliefând sprijinul pe care Organizația este pregătită să-l ofere în continuare în toate cele 26 de comitete ce evaluează România.

În marja reuniunii MCM, ministrul Odobescu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul croat, în cadrul căreia au fost trecute în revistă principalele subiecte de pe agenda bilaterală și evoluțiile recente din procesul de aderare a celor două state candidate la OCDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.