Acasă Externe Agenda Europeana Microsoft trebuie să furnizeze informații cu privire la riscurile inteligenței artificiale generative...

Microsoft trebuie să furnizeze informații cu privire la riscurile inteligenței artificiale generative în cadrul motorului său de căutare Bing

DISTRIBUIȚI

172160 – 21052024 – În temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, Comisia Europeană obligă Microsoft să furnizeze informații cu privire la riscurile inteligenței artificiale generative în cadrul motorului său de căutare Bing.

După ce Comisia nu a primit răspuns la cererea sa de informații din 14 martie cu privire la riscurile specifice care decurg din elementele de inteligență artificială generativă ale Bing, mai precis „Copilot in Bing” și „Image Creator by Designer”, acum societatea în cauză trebuie să furnizeze Comisiei informațiile solicitate până la 27 mai.

Prin cererea de informații obligatorie din punct de vedere juridic transmisă de Comisie, se cer documente și date interne care nu au fost divulgate în răspunsul anterior al Bing. Cererea de informații se bazează pe suspiciunea că este posibil ca Bing să fi încălcat RSD în ceea ce privește riscurile legate de IA generativă, cum ar fi așa-numitele „halucinații”, diseminarea virală a „deepfake”-urilor, precum și manipularea automatizată a serviciilor care pot induce în eroare alegătorii. În temeiul RSD, serviciile desemnate, printre care și Bing, trebuie să realizeze o evaluare adecvată a riscurilor și să adopte măsuri aferente de atenuare a riscurilor (articolele 34 și 35 din RSD). IA generativă este unul dintre riscurile identificate de Comisie în orientările sale privind integritatea proceselor electorale, în special în privința viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European din iunie.

În cazul în care Bing nu răspunde în termenul stabilit, Comisia poate impune amenzi de până la 1% din venitul anual total sau din cifra de afaceri anuală la nivel mondial a furnizorului, precum și penalități cu titlu cominatoriu de până la 5% din venitul zilnic mediu sau din cifra de afaceri anuală la nivel mondial a furnizorului. De asemenea, Comisia poate impune amenzi de până la 1% din venitul anual total sau din cifra de afaceri anuală la nivel mondial a furnizorului în cazul în care primește informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o cerere de informații.

În urma desemnării sale ca motor de căutare online foarte mare, Bing trebuie să respecte întregul set de dispoziții introduse de RSD. În acest caz particular, Comisia consideră că presupusele încălcări ale RSD ar putea prezenta riscuri legate de discursul civic și de procesele electorale. În conformitate cu articolul 67 alineatul (3) din RSD, Comisia are competența de a solicita, printr-o decizie, informații suplimentare de la societatea Bing în legătură cu presupuse încălcări.

O cerere de informații este un act investigativ care nu aduce atingere eventualelor măsuri suplimentare pe care Comisia poate decide să le ia sau nu. Pe baza evaluării răspunsurilor, Comisia va aprecia care sunt următorii pași. Aceasta ar putea presupune deschiderea de proceduri oficiale, în temeiul articolului 66 din RSD.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.