Acasă Social Aparare România a predat Austriei șefia Statului Major al Operației EUFOR Althea

România a predat Austriei șefia Statului Major al Operației EUFOR Althea

DISTRIBUIȚI

 172112 – 16052024 –  Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat în perioada 14-15 mai, la ceremonia pentru marcarea predării/preluării funcției de Șef al Statului Major al Operației EUFOR Althea de la generalul de brigadă Ovidiu Lungu la reprezentantul Austriei, generalul de brigadă Herbert Roman Sailer, în Camp Butmir, Bosnia și Herțegovina.

Cu acest prilej, oficialul român a avut întrevederi cu omologul bosniac, Slaven Galic, adjunct al ministrului apărării, comandantul Forței UE în Bosnia și Herțegovina, general maior Laszlo Sticz, precum și cu general de brigadă Matthew A. Vales, comandantul Comandamentului NATO de la Sarajevo.

Pe parcursul convorbirilor, secretarul de stat român a evidențiat importanța strategică a Balcanilor de Vest pentru securitatea euro-atlantică și a subliniat angajamentul ferm al României în cadrul EUFOR Althea, care are un rol cheie în sprijinirea autorităților locale în menținerea unui mediu stabil și sigur. De asemenea, secretarul de stat Simona Cojocaru a transmis deplina susținere pentru parcursul european al Bosniei și Herțegovina, decizia Consiliului European din martie 2024 de a deschide negocierile de aderare cu acest stat reprezentând un semnal puternic pentru procesul de integrare în ceea ce privește regiunea Balcanilor de Vest.

 „Importanța pe care o acordăm Balcanilor de Vest se reflectă inclusiv în angajamentul nostru operațional, în context UE, în cadrul Operației EUFOR Althea, și sub egida NATO, în cadrul KFOR. Astfel, România este unul dintre cei mai mari contribuitori la menținerea securității și stabilității în regiune”, a afirmat secretarul de stat pentru politica de apărare.

Începând cu luna octombrie 2023, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, președintele Klaus Iohannis a aprobat creşterea participării Armatei României la operaţia EUFOR Althea, în teatrul de operaţii Bosnia şi Herţegovina, cu o companie de stat major şi deservire cu un efectiv total de până la 180 de militari, cu tehnica, echipamentul, armamentul şi muniţia necesare.

În cadrul Operației ALTHEA, România are dislocați în teatru peste 300 de militari, iar din mai 2023, prin generalul de brigadă Ovidiu Lungu, a deținut, în premieră, una dintre cele mai importante funcții la nivelul  EUFOR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.