Acasă Politic Elevii români pot performa oriunde

Elevii români pot performa oriunde

DISTRIBUIȚI
foto:facebook

 172358 – 10062024 – Echipa României care a participat la cea de-a 24-a ediție a Olimpiadei Asiatice de Fizică – AphO 2024 (desfășurată în perioada 3-10 iunie la Perak – Malaezia) a reușit să câștige 5 medalii de aur, 2 medalii de argint și o mențiune de onoare, a anunțat Ministerul Educației.

În total, au participat 208 de concurenți din 28 de țări (27 țări din Asia-Pacific și România, cu statut de invitat). Concursul a presupus o examinare teoretică de 5 ore și un experiment de laborator de 5 ore, constând din unul sau două experimente. Fiecare delegație națională este formată din 8 concurenți plus doi lideri care vor concura pentru premiul câștigător.

Pentru România, medaliile de aur au fost câștigate de Alexandru Momoiu, Ionuț Gabriel Stan, Ioan Alexandru Mirică, Rareș Felix Tudose (toți elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică din București) și Alexandra Maria Curea (elevă a Liceului Teoretic Național din București).

Cele două medalii de argint au fost câștigate de Mendel Emanuel Mendelsohn (de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București) și de Teofil Voicu (de la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca).

Mențiunea de onoare i-a fost acordată lui Rareș Theodor Marinescu.

De menționat că Alexandru Momoiu a obținut prima medalie de aur, fiind câștigătorul absolut al prezentei ediții, având cel mai mare punctaj total din concurs. În afară de acest rezultat extraordinar, el a obținut, de asemenea, cel mai mare punctaj la proba experimentală, iar Alexandra Maria Curea a obținut și cel mai mare punctaj al unei fete din concurs.

Echipa României a fost condusă de prof. dr. Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București, conf. univ. dr. Sebastian Popescu, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și prof. Victor Păunescu, de la Liceul Economic nr. 1 din București.

Elevii și profesorii care i-au îndrumat au fost felicitați pe Facebook de Ligia Deca, ministrul Educației, care, de asemenea, a postat anunțul pe Facebook.

Olimpiada Asiatică de Fizică (APhO) este o competiție regională derivată din Olimpiada Internațională de Fizică (IPhO). APhO a început în 2000, în Indonezia, cu participarea a 10 țări, pentru ca în 2021 numărul țărilor participante să crească la 26 de țări.

Este pentru prima dată când APhO de sefășoară în Malaezia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.