Acasă Externe Agenda Europeana Noile Orientări privind ajutoarele de stat regionale vor permite statelor să modifice...

Noile Orientări privind ajutoarele de stat regionale vor permite statelor să modifice hărțile ajutoarelor regionale

DISTRIBUIȚI

 172291 – 03062024 – Comisia Europeană a adoptat o modificare a Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale („OAR”) pentru a permite statelor membre să acorde ajutoare regionale mai mari proiectelor de investiții din cadrul platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” („STEP”). Platforma STEP urmărește să sprijine dezvoltarea și fabricarea de tehnologii critice relevante pentru tranziția verde și cea digitală a UE, precum și suveranitatea strategică a UE.

Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale stabilesc normele în baza cărora statele membre pot acorda ajutoare de stat întreprinderilor pentru a sprijini investițiile în regiunile mai puțin avantajate ale Europei. Statele membre transmit hărți regionale, care sunt evaluate și aprobate de Comisie. Acestea definesc regiunile în care este permisă acordarea de ajutoare regionale pentru investiții și stabilesc valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat, exprimată ca procent din costurile de investiții eligibile.

Modificarea va permite statelor membre să își modifice hărțile ajutoarelor regionale pentru a permite acordarea unor ajutoare regionale mai mari pentru proiectele de investiții din cadrul STEP până la:

  • 10 puncte procentuale în regiunile eligibile pentru ajutor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone „a”) și
  • 5 puncte procentuale în regiunile eligibile pentru ajutor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone „c”).

Europa este caracterizată de disparități regionale semnificative în ceea ce privește bunăstarea economică, veniturile și șomajul. Ajutoarele de stat regionale au scopul de a sprijini dezvoltarea economică a zonelor defavorizate ale Europei, asigurând totodată condiții de concurență echitabile între statele membre.

În 2021, Comisia a adoptat Orientările revizuite ale UE privind ajutoarele de stat regionale, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, pe baza cărora a stabilit hărțile ajutoarelor regionale notificate, în care statele membre au precizat zonele geografice în care întreprinderile pot primi ajutoare de stat regionale (zone asistate) și nivelul ajutoarelor (intensitatea ajutorului).

În  iunie 2023, Comisia a propus crearea platformei „Tehnologii strategice pentru Europa” cu scopul de a spori competitivitatea industrială a UE în sectoare precum tehnologiile digitale și inovarea în domeniul tehnologiei profunde, tehnologiile curate și biotehnologiile. Regulamentul de instituire a platformei STEP a intrat în vigoare la 1 martie 2024.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.