Acasă Anchete Interne Guvernul ar putea proroga OUG privind testarea antidrog

Guvernul ar putea proroga OUG privind testarea antidrog

DISTRIBUIȚI

 172619 – 09072024 – Guvernul va proroga joi o parte din prevederile Ordonanței de Urgență privind testarea antidrog, urmând ca Institutul de Medicină Legală să intre într-un program accelerat de dotare cu aparatură, pe banii Băncii Mondiale, anunță HotNews. Tot Banca Mondială se va ocupa și de licitațiile prin care noua aparatură va fi achiziționată.

Potrivit acelorași surse, costurile estimate ale aparaturii depășesc 40 de milioane de euro.

Prorogarea se va face tot prin OUG, urmând ca în termen de 5 zile să se convoace Biroul Permanent al Senatului care să ia act.

În 2023, 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ordonanța de guvern care prevede suspendarea permisului de conducere pentru conducătorii auto care refuză să fie testați cu DrugTest și merg la Institutul de Medicină Legală pentru recoltarea de probe biologice este, totuși, un pas bun, dar trebuie pus în practică în momentul în care rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp ”rezonabil”, de 48-72 de ore.

„Nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a spus premierul, care a precizat că România trebuie să investească în aparatură și să nu cedeze în lupta cu drogurile.

„Am vorbit şi cu domnul ministru Cătălin Predoiu şi cu domnul vicepremier. În acest moment, ceea ce se reclamă este faptul că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Eu cred că legea este bună pentru că ne amintim de 2 Mai. Această lege există şi în Germania, există şi în Spania, există peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Între 48 şi 72 ore este un răspuns într-un timp rezonabil la testele de sânge. Primul test am înţeles că, dacă iei două nurofen în acel moment, s-ar putea să fie testul pozitiv. Se face testul de sânge, în 48 ore, se dă răspunsul şi cred că nu e o catastrofă, pentru 2 zile, că rămâi fără permis”, a declarat Ciolacu.

Pentru aplicarea legii e nevoie, însă, de investiţii, mai spune premierul.

”În acest moment, nu este această capacitate, mai ales la IML, la Bucureşti, unde durează în jur de trei-patru luni. Am vorbit cu domnul Predoiu, luni de dimineaţă, o să am şi cu ministrul Finanţelor o discuţie. Nu sunt sume foarte mari. Am înţeles că un astfel de aparat de testare costă în jur de 300.000 euro. Deci nu e un capăt de ţară pentru un stat la mărimea României şi vedem procedurile de achiziţii să fie cât mai rapide, iar după ce statul român îşi face treaba şi este capabil să dea un răspuns într-un timp real, venim cu aplicarea legii. Dar, repet, vorbim statistic, se pierd prea multe vieţi ale tinerilor şi am văzut că în Austria s-a introdus confiscarea maşinii pentru viteză, pentru depăşire este şi în Belgia, este şi în Italia, pentru că în momentul când, statistic şi România suntem pe primul loc la mortalitate pe şosele, ai astfel de cazuri, statul are obligaţia să salveze vieţi. Momentan, o avem de aplicat pe aceasta cu drogurile, mai ales după ceea ce s-a întâmplat la 2 Mai”, a declarat Marcel Ciolacu.

Poliţia Română anunţase anterior că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă conducătorilor auto să verifice prospectul înainte de a se urca la volan. Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal. Instituţia precizează că, în perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele Drugtest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.