Acasă Politic Bucuresti: Au inceput Cursurile Internationale Nicoale Titulescu pentru tinerii diplomati

Bucuresti: Au inceput Cursurile Internationale Nicoale Titulescu pentru tinerii diplomati

DISTRIBUIȚI

123214 – 06102013 – Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a deschis sămbătă, cea de-a XX-a ediţie a „Cursurilor Internaţionale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomaţi” care au ca temă generală „Parteneriatul Estic – evoluţii, provocări şi beneficii reciproce”.Memoria diplomatului şi a marelui om de stat român Nicolae Titulescu a fost omagiată în cadrul

unei ceremonii Te Deum organizată la mormântul lui din Scheii Braşovului.

            Acţiunea a continuat cu deschiderea oficială a cursurilor, în cadrul căreia ministrul afacerilor externe a subliniat importanţa alegerii acestei teme, având în vedere că Summit-ul de la Vilnius, ce va avea loc peste mai puţin de două luni, este dedicat programului de cooperare dintre Uniunea Europeană şi cele şase state incluse în Parteneriatul Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

            Ministrul afacerilor externe a subliniat, în discursul inaugural, că tratarea acestei teme este relevantă întrucât funcţionarea Parteneriatului Estic se raportează la valorile, normele şi principiile europene, ce formează fundaţia Uniunii. Şeful diplomaţiei române a punctat faptul că „democraţia, statul de drept, respectul pentru drepturile omului şi pentru valori fundamentale şi economia de piaţă funcţională sunt caracteristicile după care se ghidează Parteneriatul Estic.”

            „România a avut parte de efectele pozitive ale regulilor şi principiilor din Uniunea Europeană de-a lungul procesului de formare a unei societăţi şi a unei economii moderne. Din acest motiv, suntem acum gata să le răspundem, într-o manieră clară şi benefică, vecinilor noştri de la est, care aspiră să stabilească relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană prin prisma unei asocieri politice şi a unei integrări economice şi, în cele din urmă, printr-o integrare totală în comunitate. În acelaşi timp, gradul în care ne implicăm în proiecte cu statele membre ale Parteneriatului Estic depinde şi de ambiţia lor, precum şi de disponibilitatea lor de a-şi susţine prin fapte opţiunea europeană”, a subliniat ministrul Titus Corlăţean.

            Ministrul român a insistat asupra celor două mecanisme funcţionale cu care sunt evaluate rezultatele practice ale Parteneriatului Estic: principiul “diferenţierii” care duce la evaluarea celor şase state pe baza propriilor merite şi cel al lui “mai mult pentru mai mult”, care permite acordarea unui sprijin sporit din partea Uniunii Europene statelor care au făcut eforturi mai mari în realizarea reformelor pentru integrarea europeană. „Acesta este motivul pentru care tabloul Parteneriatului Estic arată astăzi atât de diferit – pe de o parte avem un grup de state avansate şi state care parcurg reformele necesare cu altă viteză”, a completat şeful diplomaţiei române.

            “În mai puţin de două luni, vom vedea rezultate concrete la Summit-ul de la Vilnius dedicat Parteneriatului Estic. Sperăm să fim în situaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu Ucraina şi de a iniţia astfel de acorduri cu Republica Moldova şi cu Georgia. Astfel de rezultate vor fi, întâi de toate şi mai mult decât orice, meritul cetăţenilor din aceste state”, a subliniat ministrul Titus Corlăţean.

            Cea de-a XX-a ediţie a „Cursurilor Internaţionale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomaţi” reuneşte 20 de diplomaţi din 11 state: Algeria, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Nigeria, Polonia, Serbia, SUA, Turcia, Turkmenistan şi România.

            Ediţia actuală a Cursurilor Nicolae Titulescu este organizată de Ministerul Afacerilor Externe şi Institutul Diplomatic Român. Evenimentul se va desfăşura la Sibiu în perioada 5-12 octombrie 2013.

            Programul de diplomaţie publică „Cursurile Internaţionale Nicolae Titulescu pentru tineri diplomaţi”, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe, a debutat în anul 1991 şi reprezintă unul dintre cele mai de impact programe de diplomaţie publică ale Ministerului Afacerilor Externe, prin oportunitatea de prezentare a României pe mai multe nivele: profesional, academic, uman şi cultural. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.