Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Despre românii din Baden-Württemberg

București: Despre românii din Baden-Württemberg

DISTRIBUIȚI

 139715 – 10092015  – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a primit ieri o delegaţie condusă de ministrul pentru Bundesrat, Europa şi afaceri internaţionale al landului Baden-Württemberg (R. F. Germania), Peter Friedrich. Din delegaţie au făcut parte, de asemenea, Karl Rombach, membru al Parlamentului de land din partea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Beate Böhlen, membru al Parlamentului de land din partea Partidului Verzilor (Bündnis 90 /Grünen), Prof. Dr. Manfred Schmitz-Kaiser, consulul onorific al României în Baden – Württemberg, dr. Peter Kulitz, preşedintele Asociaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie din Baden-Württemberg, Martin Rill, directorul Biroului de legătură cu România al Băncii L-Bank.

Întrevederea a reprezentat prilejul reafirmării stadiului excelent al cooperării României cu landul Baden-Württemberg, atât la nivel politic, cât şi din punct de vedere economic, cultural sau în domeniul afacerilor europene. Cei doi miniştri au remarcat faptul că dialogul dintre România şi Baden-Württemberg a cunoscut o dezvoltare constantă, fapt susţinut şi de evoluţia schimburilor comerciale. În acest context, oficialul român şi cel german au remarcat cu apreciere perspectiva favorabilă a desfăşurării la Stuttgart a celei de-a VIII-a Comisii Mixte Guvernamentale România – Baden- Württemberg. În egală măsură, a fost salutată finalizarea demersurilor formale de înfiinţare a Consulatului General de la Stuttgart, care reprezintă un instrument suplimentar de sprijinire a comunităţii românilor în Germania, dar şi de consolidare a relaţiei bilaterale româno-germane în ansamblul ei.

Şeful diplomaţiei române a amintit faptul că în Baden-Württemberg există o comunitate semnificativă de persoane originare din România, români, saşi şi şvabi. Aceştia sunt bine integraţi în societate şi au un rol tot mai activ în promovarea relaţiei româno-germane. Cei doi oficiali au apreciat şi salutat rolul acestei comunităţi în promovarea obiectivului de dezvoltare a cooperării economice şi au transmis un mesaj de încurajare a dinamicii de cooperare în plan economic şi comercial.

Un subiect deosebit de important evocat în cadrul discuţiilor l-a reprezentat importanţa continuării şi aprofundarea colaborării în vederea implementării la nivelul întregii ţări a modelului german al educaţiei duale, prin implicarea companiilor germane în modernizarea programelor româneşti de formare profesională. Această cooperare se desfăşoară inclusiv prin intermediul programelor desfăşurate în cadrul Strategiei pentru Regiunea Dunării – un domeniu pentru care cele două părţi împărtăşesc un interes aparte.

În contextul discuţiilor referitoare la criza imigranţilor, cei doi oficiali au subliniat importanţa adoptării unor măsuri adecvate care să reflecte valorile fundamentale europene, şi care să se bazeze pe principiul solidarităţii, al  responsabilităţii partajate, dar şi pe capacitatea efectivă a statelor membre de a-şi asuma angajamente noi în acest domeniu. În acelaşi timp, au subliniat importanţa angajamentului statelor membre în vederea sporirii capacităţii de primire şi integrare socială a acestor persoane, precum şi în sensul gestionării eficiente a cauzelor profunde ale presiunii migratorii sporite la adresa UE în statele de origine.

În acest context, ministrul Aurescu a reafirmat interesul României de a adera la spațiul Schengen, apreciind că aderarea în perioada imediat următoare a ţării noastre ar oferi un semnal de încredere şi de întărire a securităţii spaţiului Schengen. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.