Acasă Economie Verona “Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”

Verona “Redăm încrederea investitorilor români și italieni în economia românească”

DISTRIBUIȚI

MRP: Nu vom mai accepta ca romanii din diaspora sa fie batjocoriti de catre institutii sau angajatori

145794 – 16052017  Camera de Comerț și Industrie România – Italia a organizat vinerea trecută, la sediul Camerei de Comert din Verona, editia XVIII a forumului economic “Redam increderea investitorilor romani si italieni in economia romaneasca”.

Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Guvernul Romaniei, Alianta Romanilor din Italia si a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

In deschiderea forumului, presedintele CCIRO Italia, Eugen Terteleac, a trecut in revista rezultatele activitatii CCIRO Italia: “28 de forumuri economice organizate de CCIRO Italia in perioada 2013 -2017, evenimente organizate cu resurse proprii, avand ca principal obiectiv promovarea Romaniei, promovarea intereselor economice si oportunitatile investitionale disponibile pe piata investitiilor din Romania. Investitorii italieni si romani din diaspora nu au nici un motiv sa caute oportunitati sau facilitati in alte tari precum Orientul Mijlociu, China, Africa intrucat acestea din urma nu pot oferi garantiile sau facilitatile fiscale pe care Romania le ofera. Obiectivile CCIRO Italia, eforturile si activitatea noastra se regasesc in totalitate in actualul program de guvernare de la Bucuresti, motiv pentru care vom face tot posibilul sa intensificam relatiile cu Guvernul Romanie. Bineinteles, pe relatia cu Italia respectiv comunitatea romanilor de aici, vom oferi Guvernului Romaniei, intreg sprijinul pentru dezvoltarea unor programe de interes general pentru Romania”.

Presedintele Andrea Miglioranzi a prezentat o parte a know-howtului detinut de Amia Verona si a salutat delegatia romana in numele primarului orasului Verona, Flavio Tosi. In acelasi timp, Miglioranzi a reinoit disponibilitatea de a transfera in Romania experienta si competentele institutiei pe care o conduce.

Discursul secretarului de Stat din cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, a fost primit cu mult interes de participantii la forum. Start-up National este un program guvernamental in interesul economiei romanesti si a romanilor de pretutindeni, program prezentat cu mult profesionalism de ministrul Laufer. In general, programul Start-up National a primit aprecieri din partea auditoriului si s-a cerut o promovare in diaspora a metodologiei, conditiilor de implementare etc..

Legea preventiei prezentata de ministrul Laufer in cadrul lucrarilor s-a incadrat in intregime pe motto-ul forumului economic, “Redam increderea investitorilor romani si italieni in economia romaneasca”.

In a doua parte a evenimentului, Ilan Laufer a prezentat programul si activitatea agentiei InvestRomania, punand accent in incheiere pe facilitatile si ajutoarele de stat pe care le pot primi investitorii straini: multinationalele care investesc in Romania sume precum 50 milioane euro, pot beneficia de ajutor de stat pana la 50%, in functie de regiunea in care este amplasata investitia;  IMM-urile pot beneficia de ajutor de stat prin plata salariilor si a asigurarilor sociale pentru o perioada de doi ani.

Tudor Vesa, secretar de Stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, a confirmat interesul si disponibilitatea Guvernului Romaniei in intensificarea relatiilor bilaterale intre Romania – Italia.

Simona Marascu, consilier economic in cadrul Consulatului General al Romaniei de la Milano, a prezidat impreuna cu organizatorii lucrarile forumului economic de la Verona si a prezentat activitatea biroului pe care il conduce.

Tot in cadrul forumului, intr-o discutie intre presedintele Terteleac si consulul Romaniei la Trento, Maurizio Passerotti, s-au facut mai multe schimburi de opinie, luandu-se hotararea ca pana la sfarsitul acestui an sa se organizeze un forum economic in regiunea Trento.

Mircea Draghici, chestorul Camerei Deputatilor, prezent la lucrarile forumului economic, a intretinut mai multe discutii cu participanti romani si italieni, avand in special o discutie aplicata cu presedintele Aliantei Romanilor, Marius Dogaru, pe argumentul de participare si implicare civica a romanilor din Verona. “Daca vom identifica romani cu potential printre candidatii la alegerile locale din Verona, vom incerca sa contribuim inclusiv cu sprijin politic, atat direct cat si prin partenerii nostri italieni care fac parte din aceeasi familie politica” a declarat Mircea Draghici.

Ovidiu Iane, secretar de Stat în Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, a prezentat in limba italiana Ministerul Romanilor de Pretutindeni si prioritatile acestuia. “Personal si in numele romanilor de pretutindeni, va asigur ca nu vom mai accepta ca romanii din diaspora sa fie batjocoriti de catre institutii sau angajatori. Este un angajament asumat, vom fi oriunde romanii din diaspora vor avea nevoie de sprijinul nostru. Vom denunta ilegalitatile si vom incuraja romanii victime ale unor abuzuri, sa denunte. Nu mai putem permite ca intr-o Europa unita sa existe cetateni de categoria B. Ministerul Romanilor de Pretutindeni, eu personal, vom lupta cu toate instrumentele pe care le avem la dispozitie pentru a proteja romanii din diaspora”.

Adrian Marinoiu, secretar de Stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, a purtat mai multe discutii cu reprezentanti ai mediului de afaceri prezenti si cu reprezentanti ai asociatiilor romanesti cu privire la posibilitatile ca persoanele juridice din diaspora romaneasca sa poata avea un dialog cu Guvernul Romaniei prin intermediul Secretariatului General al Guvernului. “Romanii din diaspora pot veni catre guvern cu propuneri de proiecte, acte normative si prin intermediul Secretariatului General al Guvernului” a declarat Adrian Marinoiu.

Delegatia Guvernului Romaniei prezenta la Verona in zilele 12-13 mai, a vizitat mai multe activitati economice ai caror proprietari sunt romani si italieni. Reprezentantii guvernului au facut o vizita la Biserica Ortodoxa Romana “Sf Ilie Tesviteanul” din Verona. Duminca, 14 mai, delegatia a fost primita de consulul general de la Milano, Adrian Georgescu. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.