Acasă Politic Reacţie întârziată

Reacţie întârziată

DISTRIBUIȚI

145970 – 24042018  –

Preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să discute despre problema inflaţiei în principal cu BNR, care nu a anticipat anumite lucruri, este de părere vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea. Într-o intervenţie la RFI, deputatul a comentat  intenţia şefului statului de a media între Guvern şi Banca Naţională.

Andrei Gerea consideră că „rolul preşedintelui într-adevăr este mai degrabă să fie un mediator în societate, în problemele care apar în ceea ce priveşte viaţa politică, economică, socială. Teoretic, este un lucru foarte bun. Din păcate, din punctul meu de vedere, este puţin tardiv, pentru că deja multe tensiuni au apărut şi nu sunt de ieri-de astăzi, ci de ceva vreme. Cred că se putea anticipa ceea ce s-a întâmplat în economie în ultima perioadă şi mă refer aici la puseul, să spunem, cred că-i mult spus puseu, dar putem să-i spunem până la urmă puseu inflaţionist, din prima parte a anului. Dacă exista o preocupare reală, se puteau face mai din timp lucrurile acestea”.

Vicepreşedintele ALDE dă vina pentru inflaţie pe Guvernul Cioloş şi pe BNR: „Avem pe de o parte Guvernul, care şi-a pus în aplicare programul de guvernare, care a însemnat pe lângă reducerea numărului de taxe, reducerea fiscalităţii, dar şi creşterea salariilor. Este greu să vii să spui: domnule, nu asigura un nivel de trai mai bun populaţiei. Pe de altă parte, cel care trebuia să anticipeze că va fi vorba de o inflaţie, ţinând cont şi de faptul că preţul la gaze s-a mărit, Guvernul domnului preşedinte şi anume Guvernul Cioloş a şters cu buretele toate negocierile pe care noi le-am făcut, implicit eu, când am fost la Ministerul Energiei, cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte liberalizarea preţului la gaze şi în consecinţă, în decembrie, preţul gazelor naturale livrate populaţiei s-a mărit cu aproape 4%, lucrurile acestea puteau fi anticipate de către BNR şi putea să-şi ia măsuri din timp, dar acest lucru nu l-a făcut. Este greu să vii să impui acum ce Guvernului, să nu-şi mai respecte programul, să nu mai crească puterea de cumpărare la nivelul populaţiei? Nu. Lucrurile trebuie făcute şi discutate în principal cu BNR, care trebuie să aibă grijă şi de evoluţia cursului de schimb şi de evoluţia ROBOR”.

Andrei Gerea crede că inflaţia se va tempera până la sfârşitul anului: „Nu doar noi am spus, ci şi specialişti, inclusiv de la BNR am auzit la un moment dat vorbindu-se de faptul că această creştere (a inflaţiei-n.r.) care s-a înregistrat în prima parte a anului se va tempera, lucru care se şi întâmplă deja (…). Acum, să faci o mediere, când de fapt situaţia s-a mai calmat, mi se pare un pic aşa, comic, dacă vreţi sau tragi-comic. Între două excursii am aflat că a fost o problemă cu inflaţia în România, în prima parte a anului, e minunat”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni seară că a decis să încerce o mediere între Guvern şi BNR, pentru că în ultima perioadă „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente”.

Şeful statului a afirmat că este fundamental greşită abordarea Guvernului de a arunca în curtea BNR creşterea inflaţiei sau a dobânzilor, el spunând că s-a ajuns în această situaţie din cauza politicilor discutabile ale guvernelor PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a atacat anterior BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor Opoziţiei „prea sunt coordonate”, concluzia sa fiind că „în momentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare”.

Cât despre scumpiri, Liviu Dragnea a invocat mai multe motive, între care liberalizările cerute de FMI şi UE, dar a atacat şi „companiile cu capital străin”, care au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor. Sursa: RFI

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.