Acasă Social Inițiativa România: CCR are obligația de a aștepta și folosi cu bună...

Inițiativa România: CCR are obligația de a aștepta și folosi cu bună credință opiniile Comisiei de la Veneția

DISTRIBUIȚI

146110- 03052018 – Sesizarea de către Președintele Klaus Iohannis a Comisiei de la Veneția este o decizie corectă pe care o așteptam demult. Inițiativa România a fost prima organizație care a solicitat Președintelui și, apoi, Guvernului să ceară Comisiei o opinie privind compatibilitatea legilor justiției cu standardele fundamentale ale statului de drept. Ulterior, alte zeci de grupuri civice, Comisia Europeană, 7 ambasade la București, Forumul Judecătorilor din România, Secretarul General al Consiliului Europei și 3 partide din opoziție au făcut aceeași solicitare.

Curtea Constituțională are datoria să aștepte răspunsul Comisiei de la Veneția. Nu ar fi o premieră pentru că în jurisprudența CCR este deja consacrat apelul la opinii ale Comisiei de la Veneția în formularea deciziilor Curții. Curtea Constituțională mai are, însă, obligația să folosească nepartizan și cu bună credință opiniile Comisiei de la Veneția. Amintim că decizia exprimată de CCR în dosarul Dragnea privind obligativitatea legiuitorului de a introduce un prag valoric la infracțiunea de abuz în serviciu s-a făcut în baza unei interpretări (voit sau nevoit) greșite a unui raport al Comisiei de la Veneția.

Urmează în lunile care vin adoptarea unor modificări la codurile penale. Considerăm că Președintele Iohannis va avea de urmat aceeași cale: Comisia de la Veneția și Comisia Europeană ne pot asista și trebuie consultate în formularea unor legi compatibile cu standardele statului de drept.

Inițiativa România a mai solicitat sesizarea Comisiei de la Veneția și cu privire la alte aspecte ce țin de activitatea CCR în anul care a trecut și își menține aceste solicitări, în speranța că Președintele s-a convins deja că folosirea prerogativelor sale în această direcție este necesară și indicată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.