Acasă Politic Politico: Klaus Iohannis, pe lista potențialilor succesori ai Ursulei von der Leyen...

Politico: Klaus Iohannis, pe lista potențialilor succesori ai Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene după alegerile din iunie

DISTRIBUIȚI

 171962 – 26042024 –  La Bruxelles se speculează intens cu privire la cine ar putea fi noul șef al Comisiei Europene după alegerile din iunie.

Va fi din nou Ursula von der Leyen, nu? Şefa actuală a Comisiei este, într-adevăr, încă favorită pentru a obține un al doilea mandat, dar nu poate să fie sigură pe poziţie deocamdată.

Asta înseamnă că avem un nou joc interesant în oraș (în principal printre politicieni, diplomați și oficiali care o critică pe șefa Comisiei) despre cine ar putea obține postul, dacă nu von der Leyen.

Politico a întocmit o listă scurtă cu numele vehiculate, fie ca potenţiale alternative sau doar ca o modalitate de a face presiuni asupra Ursulei von der Leyen pentru a obține diverse concesii.

Nu se regăsesc pe această listă candidații principali ai familiilor politice care concurează cu von der Leyen, pentru că este puțin probabil ca Partidul Popular European să renunțe la președinția Comisiei dacă rămâne cea mai mare forță politică de la Bruxelles.

Însă pe listă, cu şanse destul de mari după cum estimează Politico, este Klaus Iohannis.

Argumentele în favoarea președintelui Klaus Iohannis pornesc de la imaginea pozitivă pe care o are: ”Este văzut ca o mână fermă și este un lider iubit de europeni, în special în rândul conservatorilor. Atât Macron, cât și cancelarul german Olaf Scholz l-au lăudat pentru că și-a menținut țara ancorată în tabăra pro-occidentală și pro-europeană după invadarea Ucrainei de către Rusia, ceea ce nu se poate spune despre Ungaria, Slovacia sau Bulgaria. Spre deosebire de Polonia, și România a respectat cu strictețe regulile pieței unice ale UE și nu a impus unilateral restricții asupra cerealelor ucrainene, întărind reputația lui președintelui Iohannis ca jucător de echipă pro-european.

Mulți susțin că este timpul ca Europa de Est să conducă UE. Dacă da, vorbitorul german Iohannis este bine plasat, provenind din aceeași familie politică PPE ca von der Leyen. Decizia PPE de a-și organiza congresul electoral la București arată și poziționarea sa în rândul liderilor conservatori ai grupului.

Cu al doilea mandat încheiat în decembrie, Iohannis vizează o funcție de top la nivel internațional”, scrie Politico, care menționează ca singur punct slab (deși nu are nicio legătură – n.r.) anunțul candidaturii pentru conducerea NATO: ” Anunțul de ultimă oră a lui Iohannis de a-i lua lui Rutte rolul de conducere al NATO a enervat unele țări vest-europene”, speculează publicația.

Analiza publicată nu se referă exclusiv la președintele Iohannis, ci este o trecere în revistă a mai multor nume de potențiali succesori ai Ursulei von der Leyen, pe care o menționează, în continuare ca favorită pentru președinția Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.