Acasă Externe Agenda Europeana Președinția română a Consiliului a coordonat poziția comună a statelor UE în...

Președinția română a Consiliului a coordonat poziția comună a statelor UE în cadrul OECPR, organism care pregătește Adunarea ONU de Mediu

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com

149724 – 12032019 –   Vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu, Dorin Corcheș, a condus delegația României la Cel de-al patrulea Comitet deschis al reprezentanților permanenți la Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (OECPR-4) la sediul UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu), în Nairobi, Kenya, în perioada 4-8 martie 2019. Comitetul reprezintă organismul care pregătește Cea de-a patra Sesiune a Adunarii ONU de Mediu (UNEA-4), a cărui temă este ”Soluții inovatoare pentru provocarile de mediu, consum și producție durabile”. Reuniunea va fi organizată în perioada 11-15 martie 2019.

În calitatea de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, România a coordonat poziția comună a statelor membre ale UE reunite la acest eveniment și a organizat o serie de reuniuni între statele membre ale Uniunii Europene și alți parteneri importanți în negociere.

OECPR-4 a reunit experți din țările membre ale Uniunii Europene și reprezentanții partenerilor la nivel global, precum și reprezentanți ai grupelor majore din cadrul ONU. Au fost negociate peste 30 de proiecte de rezoluții, pentru a fi adoptate la UNEA-4, ce vizează următoarele domenii: consumul și protecția durabile, economie circulară, deșeurile alimentare, mobilitate curată, protejarea mediului marin de activitațile costiere, acțiuni vitale în economia circulară, infrastructura durabilă, geo-inginerie, guvernanța privind micro-plasticul și deșeurile marine, soluții inovatoare pentru mangementul deșeurilor solide,  contribuția transportului în sectorul de calitate a aerului și schimbări climatice, achizițiile publice durabile, managementul sustenabil al azotului, egalitatea de gen – drepturile femeilor în guvernanța de mediu, implementarea planului „Către o planetă fără poluare” și urmărirea implementării rezoluțiilor UNEA deja aprobate la sesiunile precedente,  resurse minerale precum și biodiversitate și degradarea solului.

De asemenea, s-au mai discutat aspecte privind bugetul UNEP pentru 2020-2021, conceptul de ”Blue Economy”, managementul ecosistemului recifurilor de corali, întărirea interfeței internaționale dintre știință și legislație în domeniul gestionării chimicalelor și deșeurilor, precum și aspecte privind organizarea reuniunii UNEA5 în anul 2021.

Comitetul Deschis al Reprezentanților Permanenți la UNEP va fi urmat săptămâna viitoare de cel mai înalt for de mediu la nivel mondial – Cea de-a patra sesiune a Adunării ONU de Mediu a UNEP, ce va avea loc în perioada 11 – 15 martie la sediul UNEP în Nairobi, Rep. Kenya.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.