Acasă Uncategorized Bucuresti: Guvernul va promova, incepand cu septembrie, o serie de acte normative...

Bucuresti: Guvernul va promova, incepand cu septembrie, o serie de acte normative in domeniile economic si social

DISTRIBUIȚI

92871 – 12082010 – Componenta economică reprezintă domeniul major de intervenţie al Guvernului în perioada următoare, a afirmat prim-ministrul Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, adăugând că începând cu luna septembrie vor fi pregătite mai multe acte normative în domeniile economic şi social.

În acest sens, premierul a menţionat eliminarea impozitului minim, sprijinirea tinerilor care îşi întemeiază o firmă pentru a dezvolta afaceri, capitalizarea Fondului de Garantare, astfel încât IMM-urile să aibă un acces mai uşor la credite, precum şi diminuarea pragurilor până la care firmele pot primi ajutoare de stat, în cazul în care creează noi locuri de muncă şi realizează investiţii, pentru ca mai multe IMM-uri să aibă acces la această formă de sprijin. De asemenea, şeful Executivului a precizat că vor fi alocate resursele necesare pentru achitarea, în continuare, a datoriilor pe care statul le are la diverşi agenţi economici.

În ceea ce priveşte componenta socială, premierul a precizat că adoptarea legii pensiilor, în luna septembrie, este un obiectiv major al Guvernului întrucât acesta reprezintă un prim pas pentru diminuarea deficitului bugetului de pensii. Tot în luna septembrie, Guvernul va promova în Parlament legea salarizării unitare pentru personalul plătit din fonduri publice, precum şi legea care vizează modificarea procedurii de acordare a venitului minim garantat, astfel încât acesta să fie „un instrument social eficient şi să fie acordat doar persoanelor care au nevoie”. De asemenea, în octombrie, Guvernul are în vedere promovarea în Parlament a Codului Asistenţei Sociale şi a unui pachet legislativ care vizează modificarea Codului Muncii, legea sindicatelor, legea patronatelor şi legea contractelor colective de muncă pentru flexibilizarea forţei de muncă în România. „Este un pachet social extrem de important, parte componentă a reformei statului”, a declarat primul-ministru.

În domeniul Justiţiei, obiectivul Guvernului îl reprezintă îndeplinirea angajamentelor faţă de români şi faţă de UE cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. Premierul Emil Boc a arătat că adoptarea imediată a Legii ANI de către Camera Deputaţilor şi apoi de către Senat, reprezintă „o urgenţă şi o prioritate majoră pentru declararea transparentă a averilor demnitarilor”. De asemenea, Guvernul va susţine, în continuare, adoptarea în Parlament a legii  privind scurtarea procedurilor judiciare, adoptată deja de Executiv, precum şi a legii care vizează eliminarea posibilităţii de suspendare a proceselor judiciare în cazul invocării excepţiei de neconstituţionalitate. Tot în domeniul justiţiei, premierul a menţionat adoptarea, în perioada următoare, a Strategiei privind justiţia, ţinând cont de obligaţiile României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi de nevoia românilor de a avea acces la o justiţie rapidă, eficientă, corectă în raport cu toţi cetăţenii României.

În ceea ce priveşte restructurarea statului şi a aparatului bugetar, prim-ministrul a apreciat că acesta „este în linie dreaptă”. În acest sens, premierul a menţionat că potrivit actelor normative adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial, au fost disponibilizate 73.956 de posturi ocupate. „Este un proces extrem de dureros, dar extrem de necesar ţării pentru a putea elimina dezechilibrele bugetare care s-au conturat în ultimii 20 de ani şi accentuate în perioada 2007-2008, atât în domeniul pensiilor, cât şi în domeniul salarizării persoanelor plătite din fonduri publice. Guvernul nu are nicio reţinere să adopte toate aceste legi, care implică costuri politice evidente, dar cu beneficii pe termen mediu şi lung şi pentru politicieni, dar mai ales pentru ţară”, a declarat şeful Executivului.

De asemenea, premierul a arătat că procesul de descentralizare intră în faza a doua, atât în domeniul sănătăţii, cât şi în cel al educaţiei. În acest context, prim-ministrul a anunţat că, dacă se amână în Senat adoptarea formei finale a Legii Educaţiei Naţionale, nu va ezita să promoveze prin ordonanţă de urgenţă componenta privind descentralizarea în domeniul educaţiei. Procesul de descentralizare va continua, de asemenea, în domeniile culturii, tineretului şi agriculturii.

În ceea ce priveşte infrastructura, premierul a afirmat că fiecare minister îşi va reevalua şi va comunica public primele zece priorităţi de investiţii. „Până săptămâna viitoare, fiecare minister, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu primul-ministru, în urma acestui proces de rectificare bugetară, îşi va prioritiza investiţiile, astfel încât să acordăm mai multă atenţie acelora care se pot finaliza în perioada următoare şi să se diminueze impactul acelora care aveau în spate ani în şir de lucrări neefectuate”, a afirmat Emil Boc.

Combaterea evaziunii fiscale şi absorbţia fondurilor europene sunt alte două priorităţi ale Guvernului.

„Motoarele sunt puse în mişcare în ritm alert pentru ca aceste acte normative să fie finalizate în luna septembrie”, a conchis şeful Executivului. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.