Acasă Uncategorized Bucuresti: Sindicalistii cer, ca si pana acum, dar nu arata clar de...

Bucuresti: Sindicalistii cer, ca si pana acum, dar nu arata clar de unde sa li se dea lefuri majorate

DISTRIBUIȚI

 93340 – 29082010 – Angajatorii privaţi vor să-şi plătească salariaţii după reguli proprii, fără presiunea marilor sindicate, aşa cum s-a întâmplat până acum. Confederaţiile patronale susţin pentru anul 2011 un salariu minim pentru mediul privat de 600 de lei, diferit de cel al bugetarilor, care ar putea creşte la 640 de lei. Patronatele au propus, la întâlnirea cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu premierul Emil Boc, separarea angajaţilor de la privat de bugetari în stabilirea

 salariului minim pe economie pentru anul următor. Motivul ar fi acela ca patronii să nu mai fie nevoiţi să ţină pasul cu presiunile marilor confederaţii sindicale în majorările salariale. La această oră, salariul minim brut la nivelul întregii ţări, atât pentru bugetari, cât şi pentru salariaţii din mediul privat, este de 600 de lei, iar creşterea vizată de guvernanţi este în jurul sumei de 640 de lei, în timp ce sindicatele vor majorări de până la 705 lei.

 Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) a avansat ideea ca, în stabilirea salariului minim, bugetarii să fie trataţi ca o ramură a economiei. “Astfel, câştigul lor minim ar fi negociat de sindicate cu Guvernul, iar pentru noi, cei din zona privată, negocierile s-ar purta cu patronatele. În felul acesta, fiecare din cele 22 de ramuri economice şi-ar negocia propriul salariu minim. Toate cele nouă confederaţii nu acceptă o majorare a salariului minim, pentru că abia îşi pot plăti acum angajaţii. Sectorul privat a plătit deja factura crizei şi nu-şi mai poate permite noi majorări”, a declarat Dan Matei Agathon, purtător de cuvânt al ACPR.  

El a precizat că propunerea nu înseamnă o plafonare a salariilor din mediul privat şi că ramurile prospere ale economiei sunt libere să-şi stabilească salarii mai mari: “De exemplu, în industria cimentului, salariul minim ar putea fi între 700 şi 800 de lei”.

Sindicalişii nu se lasă. De exemplu, Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa va stabili un punct de vedere luni, 30 august, pe care îl va susţine în negocierile cu Guvernul şi patronatele care vor fi reluate săptămâna viitoare.

Salariul minim este luat în calcul de Guvern la fundamentarea bugetului pentru anul viitor şi la calcularea unor prestaţii sociale. În privat, salariaţii negociază apoi şi un câştig minim prin contractele naţionale cu confederaţiile patronale şi câte un alt salariu pe fiecare ramură. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.