Acasă Opinii/Analize Sondaj de opinie INSCOP Research: Atitudinea față de imigrația din Orientul Mijlociu,...

Sondaj de opinie INSCOP Research: Atitudinea față de imigrația din Orientul Mijlociu, Ucraina sau alte state ale UE

DISTRIBUIȚI

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în aprilie 2024, doar aproximativ o cincime dintre români cred că imigranții din Ucraina reprezintă o mare amenințare pentru România. Datele au fost culese în perioada 12 – 20 aprilie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

„Procentul românilor care consideră că imigranții din diverse zone ale lumii reprezintă o mare ameințare pentru România este mic, în comparație cu cei care nu împărtășesc o asemenea părere. Acest lucru relevă o atitudine relativ tolerantă, în pofida unor excese discursive populiste subversive menite să stimuleze o atitudine ostilă în special față de refugiații din Ucraina. Sub un sfert dintre români cred că imigranții din Orientul Mijlociul reprezintă o mare amințare, comparativ cu apropate 70% care nu susțin acest punct de vedere; doar aproximativ o cincime cred că imigranții din Ucraina reprezintă o mare amenințare, comparativ cu peste 70% care nu împărtășesc această opinie; și doar unul din zece români crede că imigranții din alte state UE reprezintă o mare amenințare, comparativ cu 80% care nu susțin această aserțiune. Votanții AUR sunt mai sceptici cu privire la imigranți, indiferent din ce zonă a lumii ar veni, în timp ce votanții ADU sunt mai toleranți. Votanții PSD-PNL au opinii similare cu media populației. Tinerii sunt mai toleranți față de imigranți, la fel și persoanele cu studii superioare. Locuitorii din București și marile orașe sunt mai toleranți cu privire la imigranții din Ucraina, comparativ cu locuitorii orașelor medii, mici și a celor din mediul rural. Pe de altă parte, bucureștenii și locuitorii marilor orașe sunt ceva mai intoleranți față de imigranții proveniți din Orientul Mijlociu, comparativ cu locuitorii orașelor medii, mici și cei din rural, ” a declarat Remus Ștefureac – director INSCOP Research.

Atitudinea față de imigrația din Orientul Mijlociu, Ucraina sau alte state ale UE
Imigranții din Orientul Mijlociu

Cât privește oamenii din Orientul Mijlociu, 23.4% dintre români cred că această categorie reprezintă o mare amenințare pentru România, 17.9% o mică amenințare, 25.9% nicio amenințare, nicio oportunitate, 16.5% o mică oportunitate, iar 4.3% o mare oportunitate. 4% declară că nu le pasă, iar 8% nu știu sau nu răspund.

22% dintre votanții PSD-PNL cred că oamenii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare amenințare, 32% dintre votanții AUR și 25% dintre votanții ADU. Împărtășesc această opinie  18% din cei cu vârsta între 18 și 29 ani, 21% din cei între 30 și 44 ani, 24% din cei cu între 45 și 59 ani, 28% din cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din Orientul Mijlociu reprezintă o mare amenințare 26% din cei cu studii primare, 23% din cei cu studii medii și 22% din cei cu studii superioare. Aceeași opinie o au 28% dintre bucureșteni, 27% din locuitorii orașelor peste 90 mii locuitori, 21% din locuitorii orașelor sub 90 mii locuitori, 22% din locuitorii din rural. 

Imigranții din Ucraina

21.1% dintre români cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare amenințare pentru România, 16.4% că sunt o mică amenințare, 35.2% nicio amenințare, nicio oportunitate, 13.6% o mică oportunitate, iar 5.1% o mare oportunitate. 2.5% declară că nu le pasă, iar 6.1% nu știu sau nu răspund.

20% dintre votanții PSD-PNL cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare amenințare, 28% dintre votanții AUR și 7% dintre votanții ADU. Împărtășesc această opinie  17% din cei cu vârsta între 18 și 29 ani, 26% din cei între 30 și 44 ani, 21% din cei cu între 45 și 59 ani, 20% din cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din Ucraina reprezintă o mare amenințare 39% din cei cu studii primare, 20% din cei cu studii medii și 10% din cei cu studii superioare. Aceeași opinie o au 17% dintre bucureșteni, 14% din locuitorii orașelor peste 90 mii locuitori, 24% din locuitorii orașelor sub 90 mii locuitori, 24% din locuitorii din rural.  

Imigranții din alte state membre ale UE

10.5% dintre cei intervievați cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare amenințare pentru România, 10.7% o mică amenințare, 38.5% nicio amenințare, nicio oportunitate, 19.3% o mică oportunitate, iar 11.9% o mare oportunitate. 3.5% spun că nu le pasă, iar 5.6% nu știu sau nu răspund.

9% dintre votanții PSD-PNL cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare amenințare, 17% dintre votanții AUR și 3% dintre votanții ADU. Împărtășesc această opinie  8% din cei cu vârsta între 18 și 29 ani, 12% din cei între 30 și 44 ani, 11% din cei cu între 45 și 59 ani, 11% din cei peste 60 de ani. Cred că oamenii din alte state membre ale UE reprezintă o mare amenințare 19% din cei cu studii primare, 10% din cei cu studii medii și 4% din cei cu studii superioare. Aceeași opinie o au 8% dintre bucureșteni, 8% din locuitorii orașelor peste 90 mii locuitori, 11% din locuitorii orașelor sub 90 mii locuitori, 13% din locuitorii din rural.

 https://www.inscop.ro/wp-content/uploads/2024/04/29.04-INSCOP-News.ro-Imigratie.pdf

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.