Acasă Uncategorized Varsovia: Doar doi din cei 115 ambasadori ai Uniunii Europene sunt din...

Varsovia: Doar doi din cei 115 ambasadori ai Uniunii Europene sunt din noile state membre

DISTRIBUIȚI

93232 – 25082010 – Doar doi din cei 115 ambasadori ai Uniunii Europene vin din Europa Centrala. Restul posturilor sunt detinute de oficiali din Vechea Europa. In Africa si America de Sud, seful delegatiei UE este deseori un cetatean dintr-o fosta putere coloniala sau o tara cu o limba si o cultura relationate. Polonia s-a saturat de aceasta situatie, noteaza Euractiv. 

Politica externa a UE este impartita in mainile “Vechii Europe”, cu doar doi din cei 115 ambasadori provenind din noile state membre. Un studiu al Insitutului Polonez pentru Afaceri Internationale (PISM) a aratat ca cele mai multe posturi sunt detinute de oficiali francezi, italieni, belgieni si germani. Cei doi ambasadori solitari din Europa de Est au fost trimisi in Afganistan si Norvegia. Mai rau decat atat, la “ministerul de externe al UE” din Bruxelles, noua din zece proveneau de la vechile 15 state membre.

Niciunul dintre staff-urile de top straine nu provenea din Polonia, unul din cele mai mari state membre, iar raportul sugereaza ca serviciul diplomatic al Uniunii nu ia tara in seama si isi conduce doar interesele. Si mai ingrijorator, s-au gasit informatii potrivit carora cunoasterea limbilor din regiune nu a jucat niciun rol in numirea reprezentantilor in respectivele locuri.

Catherine Ashton, sefa Serviciului de Actiune Externa European (EEAS), a spus ca este dedicata gasirii unei balante geografice si pentru repartitia pe sexe in ceea ce priveste recrutarea personalului pentru agentie. Pana acum, totusi, nu prea a fost cazul. “Avem de-a face cu o supra-reprezentare a cetatenilor din 11 state membre…in timp ce reprezentarea a 16 state membre, inclusiv Polonia, este inadecvata”, arata raportul PISM. Europa nu face prea multe nici in privinta repartitiei pe sexe. Potrivit unor studii, femeile se afla la conducere doar in una din zece “delegatii” straine ale UE, asa cum sunt numite de facto ambasadele UE.

Tarziu, in aceasta primavara, ministerul de externe polonez a incercat sa convinga de faptul ca fiecare stat membru ar trebui sa aiba o reprezentare in EEAS proportionala cu marimea sa. Din cele 3000 de slujbe planuite, Polonia ar primi cam 240, incluzand cele 10 posturi de ambasadori estimate. Celelalte tari din Europa Centrala, totusi, nu au sprijinit ideea, nevazand sensul unei lupte pentru slujbe in diplomatia

Serviciul diplomatic al UE, cu un buget anual de 9.5 miliarde de euro, trebuia sa devina operativ in primavara lui 2010, conform Tratatului de la Lisabona. Dupa cum a admis doamna Ashton, este putin probabil ca asta sa se intample inainte de finalul anului. Serviciul este format potrivit principiului “joburi de top pentru oficialii care au servit cel mai mult” – ceea ce inseamna o continuare a dominatiei “vechii” Europe.

In Est, o regiune cruciala din punctul de vedere al Varsoviei, posturile in diplomatie sunt detinute de state care nu sunt implicate in politica de est a UE. “In Africa si America de Sud, seful delegatiei UE este deseori un cetatean dintr-o fosta putere coloniala sau o tara cu o limba si o cultura relationate. In fosta Uniune Sovietica, sunt oameni fara nicio legatura cu regiunea”, sustine PISM, care lucreaza pentru Ministerul de Externe Polonez. Un spaniol reprezinta UE in Rusia, un portughez in Ucraina, un italian in Armenia si un belgian in Azerbaijan. In afara de Rusia, toate aceste tari fac parte din proiectul de Parteneriat al Estului, patronat de Polonia.

Dar intregul sistem lucreaza invers cand interesele statelor “vechiului” bloc UE sunt la mijloc, mai spune raportul. In tari importante in mod special pentru ele (fostele lor colonii sau tari participand in proiecte promovate de ele, cum ar fi Uniunea Mediteraneana), au proprii lor oameni. Spaniolii conduc delegatiile UE in Chile si Columbia, seful delegatiei braziliene este portughez si un olandez conduce postul din Africa de Sud. Sapte din cei 15 ambasadori ai UE la tari ale Uniunii Mediteraneene vin chiar de la Mediterana. “O practica exercitata in America de Sud sau Africa nu a fost aplicata in Europa de Est”, conchide PISM, care lucreaza pentru ministerul de externe polonez. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.