Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeana inchide investigatia privind posibila garantie de stat pentru Oltchim

Bruxelles: Comisia Europeana inchide investigatia privind posibila garantie de stat pentru Oltchim

DISTRIBUIȚI

94331 – 29092010 – Comisia Europeană a închis investigaţia privind o garanţie de stat în favoarea întreprinderii de produse chimice Oltchim, după ce guvernul român a informat Comisia că această garanţie nu a fost acordată.

 Comisia Europeană  a iniţiat, în noiembrie 2009, o  investigaţie aprofundată în domeniul ajutorului de stat, ca urmare a unor îndoieli că garanţia care urma să fie emisă pentru un credit bancar în favoarea Oltchim, una dintre cele mai mari întreprinderi de produse chimice din România, ar îndeplini condiţiile stabilite în Cadrul temporar pentru măsurile de ajutor de stat menite să sprijine accesul întreprinderilor la finanţare pe perioada crizei financiare. Investigaţia a fost declanşată ca urmare a unei plângeri conform căreia statul ar fi acordat garanţia pentru a acoperi 80% dintr-un credit bancar de 62 de milioane de euro destinat Oltchim în vederea achiziţionării Arpechim, un furnizor aflat în dificultate.

Întrucât, între timp, autorităţile române au informat că garanţia nu a fost acordată, Comisia nu poate continua investigaţia.

Cadrul temporar a fost instituit după falimentul Lehman Brothers, întrucât criza financiară declanşată îngreunase accesul întreprinderilor la finanţare. Una dintre principalele condiţii impuse de normele cadrului temporar aplicabil ajutoarelor de stat destinate economiei reale este că întreprinderile beneficiare trebuie să fie, în esenţă, solide. În cazul în care o întreprindere are dificultăţi care datează dintr-o perioadă anterioară crizei, iar statul membru doreşte să îi vină în ajutor, normele de ajutor de stat adecvate sunt Orientările privind salvarea şi restructurarea întreprinderilor. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.