Acasă Uncategorized Bruxelles: Sabin Cutaş pledeaza pentru intarirea capacitaţii de raspuns a UE in...

Bruxelles: Sabin Cutaş pledeaza pentru intarirea capacitaţii de raspuns a UE in caz de dezastre naturale

DISTRIBUIȚI

93859 – 14092010 – Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind acţiunile pe care le-a întreprins Comisia în vederea creării unei forţe europene de protecţie civilă care să intervină prompt în caz de dezastre naturale. În interpelarea scrisă adresată în luna iulie Comisiei Europene, deputatul european amintea că ideea creării unei astfel de forţe de intervenţie rapidă a fost avansată încă din 2006 de către Michel Barnier, actualul Comisar pentru Piaţă internă şi servicii, şi a fost reiterată prin Rezoluţia Parlamentului European din 10 februarie 2010. România este unul dintre statele membre care se confruntă anual cu inundaţii, a căror gestionare de către autorităţile naţionale se dovedeşte lentă şi ineficientă.

În răspunsul Comisarului pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi răspuns în caz de criză, Kristalina Georgieva, se arată că gestionarea dezastrelor naturale reprezintă o prioritate imediată a acesteia. În răspunsul său, Georgieva face referire la eficienţa sporită a reacţiei UE în caz de catastrofe naturale prin consolidarea mecanismului pentru protecţie civilă a UE în 2007 şi anunţă publicarea unei comunicări până la sfârşitul anului curent care va antrena o dezbatere politică pentru găsirea unor noi modalităţi de întărire a capacitaţii de răspuns a Uniunii în caz de dezastre naturale.

Potrivit comisarului european: „Gestionarea dezastrelor este o prioritate imediată pentru Comisie. Pentru a contribui la garantarea unei mai bune protecţii în primul rând a oamenilor, dar şi a  mediului şi a proprietăţii, în 2001 a fost instituit mecanismul de protecţie civilă al UE. Acest mecanism a fost consolidat puternic în 2007 şi de atunci a fost utilizat în mod activ în multe situaţii de urgenţă pentru a facilita şi sprijini desfăşurarea asistenţei în natură acordate de statele membre la cererea ţărilor afectate. Acest mecanism a fost utilizat cel mai recent în contextul răspunsului la inundaţiile care au afectat Polonia, Ungaria, România şi Republica Moldova.”

„Printre obiectivele strategice prezentate în programul de lucru al Comisiei pentru 2010 se numără şi o comunicare privind capacitatea de răspuns a UE în caz de dezastre, care va propune modalităţi prin care ar putea fi întărită capacitatea UE de a răspunde imediat în caz de dezastre. Obiectivul principal al Comisiei este acela de a îmbunătăţi eficienţa (rapiditatea desfăşurării acţiunii şi caracterul adecvat al acesteia), coerenţa (coordonarea operaţională şi politică) şi vizibilitatea răspunsului UE, acordând totodată o atenţie cuvenită eficienţei costurilor.  Comunicarea va reuni principalele componente ale răspunsului UE în caz de dezastre majore (adică ajutorul umanitar şi protecţia civilă, precum şi, atunci când acest lucru este necesar şi adecvat, recurgerea la mijloace militare) şi va aborda atât dezastrele naturale, cât şi cele provocate de om (de ex., dezastrele tehnologice sau de mediu) din interiorul şi din afara graniţelor UE. Comunicarea, a cărei adoptare este prevăzută pentru noiembrie 2010, va fi urmată de dezbateri politice care vor sta la baza propunerii legislative care va fi prezentată de către Comisie în 2011″, se mai arată în răspunsul Comisiei.

Sabin Cutaş consideră că „este de apreciat importanţa pe care Comisia o alocă gestionării catastrofelor naturale în cadrul Uniunii Europene, cu atât mai mult cu cât se observă o permeabilitate a frontierelor naţionale în faţa fenomenelor meteo extreme. România, Polonia, Germania şi Republica Cehă au fost afectate în acest an de inundaţii, iar Grecia şi Portugalia s-au confruntat cu incendii de pădure.”

„Mecanismul de protecţie civilă al UE şi-a dovedit limitele, acesta intervenind tardiv şi fiind perceput de către cetăţenii europeni ca o sumă a ajutoarelor statelor membre şi nu ca o mobilizare a resurselor Uniunii Europene în ansamblul său. De aceea, pledez pentru întărirea capacităţii de răspuns a UE în caz de dezastre naturale şi salut intenţia Comisiei de a lansa o dezbatere politică la nivel european pe aceasta temă”, a conchis deputatul european. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.