Acasă Uncategorized Bucuresti: Ministrul Mediului: “Cei implicati in proiectul au demonstrat ca se...

Bucuresti: Ministrul Mediului: “Cei implicati in proiectul au demonstrat ca se poate face treaba cu bani putini”

DISTRIBUIȚI

94296 – 28092010Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a participat marţi la conferinţa naţională “Apa, deşeurile şi responsabilitatea. Provocări generate de planurile de management al deşeurilor. Studiu de caz: Argeş” din cadrul proiectului “Salvează râul Argeş!”. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (SDD) în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

            “Felicit această iniţiativă, cei implicaţi au demonstrat că, la nivel local, cu bani puţini se poate face treabă. Avem nevoie de astfel de iniţiative. Nu se poate spune totdeauna că nu se poate În acest moment, România se află în faţa mai multor provocări, dar în ceea ce priveşte managementul deşeurilor, avem fonduri disponibile în valoare de două miliarde de euro. Ministerul Mediului şi Pădurilor a semnat contracte cu şapte judeţe pentru proiecte de management integrat al deşeurilor, iar până la sfârşitul perioadei 2013-2014 sistemul integrat al deşeurilor va deveni funcţional în toate judeţele ţării. Atrag atenţia încă o data că autorităţile locale trebuie să fie responsabile şi să nu aştepte ani până când semnează contractele. Există mai multe gropi de gunoi care funcţionează ilegal, deşi primarii ştiau din 2005 că trebuie să se conformeze. Ştiu că sunt bani puţini, dar vă pot demonstra prin cifre că sunt localităţi care şi-au rezolvat problemele şi prin alte programe, cum ar fi ISPA şi PHARE”, a declarat  László Borbély.

În ceea ce priveşte implicarea cetăţenilor în colectarea selectivă, ministrul László Borbély a mentionat că “oamenii pot fi educaţi, dar trebuie să le creăm condiţii”.

De asemenea, ministrul a vorbit despre faptul că legislaţia în domeniul deşeurilor  s-a înăsprit, astfel că “de la 1 iulie 2010, dacă o primărie nu-şi face treaba, adică să recicleze cel puţin 15% din cantitatea de deşeuri, va plăti pentru diferenţă 100 de lei pentru fiecare tonă de deşeu”.

László Borbély a adăugat că “Ministerul Mediului şi Pădurilor a alocat anul acesta, prin AFM, de nouă ori mai mulţi bani decât anul trecut. În momentul de faţă prin AFM am alocat aproximativ un miliard de euro, inclusiv pentru proiecte privind managementul deşeurilor”.

Scopul proiectului constă în responsabilizarea autorităţilor şi comunităţilor locale în privinţa managementului deşeurilor de pe râu şi din zonele riverane Argeşului, prin identificarea pârghiilor de acţiune şi asumarea unor soluţii viabile în acest sens de către toţi factorii implicaţi. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.