Acasă Uncategorized Bucuresti: PC atrage atentia asupra neregulilor in atragerea fondurilor europene

Bucuresti: PC atrage atentia asupra neregulilor in atragerea fondurilor europene

DISTRIBUIȚI

93816 – 13092010 – PC le atrage atentia ministrilor Economiei şi ministrul Finanţelor asupra neregulilor în atragerea fondurilor europene.

„Va solicitam sa tratati cu maxima seriozitate neregulile grave petrecute pe 6 septembrie a.c. cu ocazia demararii noului sistem de înregistrare on-line a proiectelor participante pe site-ul Organismului Intermediar pentru IMM pentru participantii la POS CCE, Axa Prioritara 1, nereguli care au permis fraudarea fondurilor europene.

Din Comunicatul emis de Ministerul Dvs. nu rezulta deloc ca ati lua în serios sesizarea noastra. Ne rezervam de aceea dreptul de a sesiza si institutiile europene de control asupra acestui subiect de natura sa prejudicieze grav absorbtia corecta a fondurilor europene în România.
Va sesizam în continuare si alte nereguli în desfasurarea procedurii, provenite de la consultantii pe fonduri europene. Mentionam ca ne asteptam ca aceste nereguli sa fie descoperite de institutia dumneavoastra, care are rol în monitorizarea desfasurarii absorbtiei de fonduri europene.

Pentru ca institutia dumneavoastra nu îsi face datoria, ne facem noi datoria de partid parlamentar de a aduce la cunostinta dumneavoastra o serie întreaga de nereguli grave în procesul de depunere a proiectelor europene, solicitându-va sa verificati aceste date si sa luati masurile legale care se impun.

Astfel, în Cererea de propuneri de proiecte pentru Schema de finantare A2 – Sprijin financiar nerambursabil de pâna la 1.075.000 lei pentru întreprinderile mici si mijlocii, lansata si publicata în data de 9 august 2010 pe site-ul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial – Cresterea Competitivitatii Economice – http://amposcce.minind.ro, cât si pe site-ul OI IMM http://oiimm.mimmcma.ro/, la data de 11 august 2010, se prevede faptul ca aplicatia de înregistrare on-line va ramâne deschisa si se vor putea înscrie proiecte individuale pâna la acoperirea dublului bugetului alocat fiecarei regiuni în parte, dar nu mai târziu de 3 luni de la data deschiderii aplicatiei.

Observam însa ca în comunicatul publicat în data de 07 septembrie 2010 pe site-ulhttp://www.minind.ro/ sunt precizate  urmatoarele: Ø Pe Zona 1 ( Bucuresti, Ilfov ) în intervalul orar 9:00:00 – 10:13:20 s-au înregistrat 45 de proiecte acoperind aproximativ 136% din bugetul alocat acestei zone; Ø Pe Zona 2 ( Sud-Est, Centru, Vest, Nord-Vest ) în intervalul orar 9:00:00 – 10:21:28 s-au înregistrat 413 de proiecte acoperind aproximativ 300% din bugetul alocat acestei zone; Ø Pe Zona 3 ( Nord-Est, Sud, Sud-Vest ) în intervalul orar 9:00:00 – 10:21:39 s-au înregistrat 230 de proiecte acoperind aproximativ 144 % din bugetul alocat acestei zone.

Astfel, se poate constata ca înscrierea on-line a proiectelor a fost întrerupta înainte de a se atinge dublarea bugetului alocat fiecarei regiuni în parte, exceptie facând Regiunea 2 unde s-a înregistrat o acoperire de 300%.

În plus, în conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului pentru Schema de finantare A2 – Sprijin financiar nerambursabil de pâna la 1.075.000 lei pentru întreprinderile mici si mijlocii, fiecare solicitant poate depune un singur proiect în cadrul aceluiasi apel de proiecte.

Din lista de proiecte înscrise on-line aceeasi firma a înscris un proiect de mai multe ori. 
Se poate observa ca solicitantul cu numarul de înregistrare 656 SC SMART MEDIA SRL, având codul fiscal 4038498, a înscris în competitie mai mult de un proiect. Aceeasi situatie se poate observa si la solicitantul cu numarul de înregistrare 664 SC SMART MEDIA SRL, cod fiscal 4038490. 
Va solicitam sa verificati urgent aceste nereguli grave care indica intentia unei fraudari si a unor aranjamente anterioare, si sa luati masurile legale care se impun.

Adaugam la aceste observatii si alte nereguli, la care va solicitam sa ne dati explicatii pertinente:

1. Specialistii IT sunt de parere ca proiectele înscrise în intervalul 09.00.00  – 09.00.02 puteau fi operate doar direct de pe sistemul ce administreaza aplicatia. Orice specialist IT si o expertiza tehnica la istoricul serverului poate confirma acest lucru.

2.  Formularul de înscriere on-line era disponibil în vederea completarii înainte de ora 9.00, pe data de 06.09.2010, dar din motive de securitate orice utilizator era delogat din pagina dupa 20 de minute. În concluzie, era posibil ca un utilizator sa acceseze formularul de înscriere înainte de ora 9.00 si sa înceapa sa completeze rubricile, dar la ora 9.00, când apasa butonul „Înscriere proiect” era trimis într-o alta pagina unde butonul „Înregistreaza proiect”, desi era trecut de ora 9.00, înca nu era activat. Pentru activare era necesara o comanda de refresh al paginii, fapt ce conducea automat la pierderea datelor completate an formularul de înscriere on-line. Din aceasta cauza, în conditii normale înscrierea unui proiect la  ora 9:00:00 nu era posibila.

3. Comunicatul final venit sa reglementeze situatia creata nu explica în mod obiectiv de ce unii dintre participanti au înteles ca se putea face completarea formularului înainte de ora 9 si ca în acest mod au reusit sa fie primii deponenti de proiecte în mod legal si transparent prin apasare rapida pe buton. Acest lucru trebuia interzis clar de catre aplicatie, singurul lucru ce trebuia permis era logarea utilizatorilor înainte de ora 9. 

4. Mai multi participanti au sesizat faptul ca anuntul cu finalizarea banilor pe zona 1 a aparut, dupa care a disparut în timpul înregistrarii proiectelor.

5. Apare o eroare de tipul certificat de securitate la momentul accesarii, ceea ce denota o bresa de securitate în system.

6. Exista posibilitatea de a accesa cu acelasi user name si cu aceeasi parola de pe mai multe PC-uri simultan.

7. În cazul documentului trimis de Ministerul Economiei ca raspuns la sesizarea noastra, demonstratia de la punctul 4 este facuta pe baza apelului din 2009 

8. In cadrul aplicatiei, nu a existat corelatie între regiune si judetul de alegere, care putea fi selectat chiar daca nu apartinea regiunii respective. Aceasta scapare a lasat câmp liber celor care s-au înregistrat pe alte regiuni dupa ce banii de pe regiunea de care apartineau s-au terminat. Nu exista nicio reglementare în ghid care sa îi respinga pe cei care au depus proiectul în alta regiune decât locul de implementare al proiectului.

9. In explicatia oferita de firma Magica International si asumata de Ministerul Economiei se spune ca aplicatia da posibilitatea doar de a vizualiza formularul, nu de a-l completa înainte de ora 9.00, asa cum însa s-a întamplat.

10. A fost sesizata si o neregula cu anti-spamul care trebuia sa se regenereze, nu sa ramâna valabil pe o perioada lunga de timp, tocmai pentru a pastra corectitudinea si securitatea înregistrarilor”, scriu conservatorii in scrisoarea adresata celor doi ministri.

www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.