Acasă Uncategorized Strasbourg: Rovana Plumb: „Una din cinci femei europene traieste in saracie, trebuie...

Strasbourg: Rovana Plumb: „Una din cinci femei europene traieste in saracie, trebuie actionat acum”

DISTRIBUIȚI

94315 – 29092010 – Eurodeputata PSD Rovana Plumb, membra a Comisiei pentru Egalitate de Sanse si Drepturile Femeii a Parlamentului European (FEMM), a organizat, marti, audierea publica „Cum le afecteaza saracia pe femeile din Uniunea Europeana”, doamna Plumb fiind raportoarea PE in acest dosar. Europarlamentarul roman a declarat ca una din cinci femei europene traieste in saracie, atragand atentia asupra necesitatii unei actiuni rapide si concertate pentru a schimba aceasta situatie grava.

Audierea de marti, la care au participat europarlamentari, actori din societatea civila, experti in domeniul social, toate presedintele organizatiilor judetene de femei a PSD si a Organizatiei de Femei PSD Bruxelles a constituit primul pas in procesul de elaborare a raportului PE, permitand concentrarea experientelor asupra dimensiunilor saraciei care afecteaza femeile in Europa si a solutiilor necesare pentru limitarea, respectiv eradicarea saraciei.

„2010 este Anul European de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale, iar saracia are o dimensiune de gen: una din cinci femei din UE traieste in saracie, acest lucru fiind valabil si pentru unu din sapte barbati”, a declarat deputata europeana, subliniind ca femeile din Estul Europei sunt mai afectate de saracie in comparatie cu cele din Vest, in special in zonele rurale.

Potrivit expertilor prezenti la audiere, femeile din Uniunea Europeana castiga in medie cu 20% mai putin decat barbatii, pentru aceeasi munca, de aici rezultand si pensii mai mici pentru femei, cu efecte nefaste: 35% dintre femeile cu varsta peste 65 de ani din UE traiesc in saracie, barbatii de aceeasi varsta avand acelasi risc in proportie de 16%. Doamna Plumb a pledat mereu pentru plata egala pentru aceeasi munca.

De asemenea, comparativ cu barbatii, femeile sunt de patru ori mai frecvent angajate cu norma partiala, au contracte pe durata determinata sau sunt nevoite sa lucreze fara contract. Totodata, riscul de a nu-si gasi loc de munca este mai mare in randul femeilor.

„Daca intr-adevar vrem sa atingem obiectivele cuprinse in Strategia UE 2020 si dorim o Europa corecta pentru cetateni –iar femeile constituie 52 la suta din populatia UE-, trebuie sa trecem de la declaratii la actiuni concrete, iar Comisia Europeana trebuie sa ofere un ajutor institutional mai puternic”, a subliniat doamna Plumb, atragand atentia totodata asupra situatiei grele a femeilor de etnie roma. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.