Acasă Uncategorized Bruxelles: Parlamentul European cere respingerea catalogarii presei ca vulnerabilitate la adresa statului...

Bruxelles: Parlamentul European cere respingerea catalogarii presei ca vulnerabilitate la adresa statului roman

DISTRIBUIȚI

94847 – 14102010 –  Într-un demers fără precedent, liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European au adresat o scrisoare Parlamentului României, prin care solicită respingerea paragrafului nr. 10 al articolului 6., intitulat Vulnerabilităţi, din Strategia Naţională de Apărare, care cataloghează presa ca o ameninţare la adresa statului român.

În scrisoarea semnată de către Martin Schulz – liderul Grupului S&D, Guy Verhofstadt – liderul Grupului ALDE şi Daniel Cohn-Bendit – liderul Greens/EFA, adresată preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României şi pentru informare, liderilor grupurilor parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor, se recunoaşte dreptul suveran al parlamentelor naţionale de a elabora legi. În acelaşi timp, cei trei lideri reamintesc obligaţia statelor membre de a adopta legi care să nu vină în conflict cu valorile şi normele juridice ale Uniunii Europene.

Deputaţii europeni apreciază că includerea presei la capitolul vulnerabilităţi în Strategia Naţională de Apărare „reprezintă nu doar un act nedemocratic ci şi o încălcare a art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, a art.10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi a art. 6 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”.

În scrisoare se mai atrage atenţia că „este în interesul bunei funcţionări democratice a instituţiilor din România să fie garantate şi respectate drepturile şi libertăţile mass-media aşa cum sunt ele definite în actele fundamentele ale Uniunii”. De asemenea „apreciem că este interesul ţării dumneavoastră de a-şi consolida credibilitatea în cadrul Uniunii Europene”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea Parlamentului European reprezintă un prim răspuns la cele două petiţii semnate de un grup important de jurnalişti români şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), împreună cu membrul său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind. Conform petiţionarilor includerea în Strategia Naţională de Apărare a presei ca vulnerabilitate la adresa statului reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, fapt fără precedent în istoria recentă a României. Astfel, se solicita intervenţia instituţiilor Uniunii Europene pentru retragerea prevederilor din SNAp, iar în cazul unui refuz din partea statului român, petiţionarii solicitau declanşarea procedurii de infringement pentru încălcarea normelor europene. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.