Acasă Uncategorized Calimanesti: Cele mai noi produse ale cercetarii romanesti, expuse la Calimanesti

Calimanesti: Cele mai noi produse ale cercetarii romanesti, expuse la Calimanesti

DISTRIBUIȚI

94848 – 14102010 –  Cea de-a XVI-a Conferinţă Internaţională „Progrese în criogenie şi separarea izotopilor” a început, miercuri, la Călimăneşti. Pe parcursul următoarelor două zile, până pe 15 octombrie vor fi prezentate cele mai noi realizări ştiinţifice în domeniul criogeniei, în prezenţa a numeroşi cercetători din ţară şi din străinătate. Anul acesta, conferinţa pe teme de interes în cercetarea românească a avut o semnificaţie deosebită pentru Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, deoarece s-au împlinit şi 40 de ani de la înfiinţarea institutului vâlcean. Timp de trei zile, cele mai noi produse ale cercetării româneşti sunt expuse la Călimăneşti.

La deschiderea conferinţei, directorul general al Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, Ionel Andrei, a spus că la Vâlcea este un centru de excelenţă în cercetare, în adevăratul sens al cuvântului, şi a afirmat că Autoritatea naţională încurajează punerea în aplicare a rezultatelor cercetării, aceasta fiind de fapt şi scara de valori care diferenţiază cercetătorii. „Cetăţenii au nevoie de energie sigură, accesibilă, de alimente sănătoase şi de un mediu mai curat. Dincolo de formulele complicate, scopul este acela de a oferi cetăţenilor o viaţă mai bună”, a apreciat acesta. Potrivit directorului general al ANCS, dacă proiectul propus de autoritate va fi votat în Parlament, este posibil ca bugetul cercetării să crească anul viitor cu 50% faţă de acest an. „Este un proiect, dar sperăm că va fi aprobat. Această creştere a bugetului trebuie însoţită şi de o creştere a eficienţei cu care aceste fonduri se investesc. Nu mai trebuie încurajată activitatea de cercetare neperformantă”, a spus directorul general al ANCS.

Directorul general al Institutului vâlcean de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice, prof. dr. Ioan Ştefănescu, a spus că anul acesta sunt şi câteva noutăţi în cercetare, prezentate de institutul vâlcean, care a avut în ultima perioadă mai ales preocupări legate de obţinerea energiei din surse regenerabile. „Avem un sistem de stocare a energiei din surse regenerabile, cu hidrogen. Energia regenerabilă este o preocupare importantă pentru institutul nostru, care a produs chiar şi o maşină care este propulsată în acest fel. Avem şi o colaborare foarte bună în acest domeniu cu Grupul Renault, dar mai este mult de muncă până vom putea pune în aplicare aceste cercetări, mai ales din cauza faptului că sunt probleme cu privire la dreptul de proprietate intelectuală. Este posibil însă ca producătorul de maşini să preia şi să folosească unele dintre rezultatele cercetării româneşti”, a apreciat Ioan Ştefănescu, directorul general al ICSI Râmnicu Vâlcea. O altă preocupare a institutului care a fost prezentată la conferinţă este legată de protejarea mediului înconjurător. „Este vorba despre o serie de catalizatori montaţi pe maşinile care folosesc combustibilul clasic, care vor recupera metalele grele, precum platina şi paladiul din gazele de eşapament emanate pentru a proteja mediul înconjurător. E vorba de o instalaţie-pilot şi, împreună cu o firmă interesată, vom dezvolta o astfel de tehnică în 2011”, a mai declarat Ioan Ştefănescu.

Academicianul Marius Peculea, acum în vârstă de peste 80 de ani, primul director al institutului vâlcean de cercetare, a fost cel care a amintit în discursul său despre primii paşi făcuţi la Vâlcea în domeniul cercetării. Acesta şi-a amintit că, la data de 17 februarie 1970, era emisă o Hotărâre a Corpului Miniştrilor prin care se înfiinţa „Uzina G”, care urma să funcţioneze începând cu data de 1 martie 1970. Un alt act normativ asemănător statua faptul că pe platforma industrială vâlceană s-a creat în acelaşi timp o instalaţie pilot de fabricare a hidrogenului sulfurat cu capacitatea de o tonă pe an. „Primul sediu al institutului a fost un bloc confort 3 care se afla pe o stradă cu nume predestinat: „Buna Vestire”, iar Titus Beca a fost primul angajat al institutului, începând cu data de 1 aprilie 1970. Institutul a avut chiar şi o echipă sportivă, care se numea Orizontul”. La data de 3 decembrie 1974 instalaţia a fost omologată, iar la 9 august 1976 s-a produs pentru prima dată apa grea în România. În cei 40 de ani s-au perindat cel puţin două regimuri, dar amândouă aveau un punct comun: mentalitatea”, a spus academicianul Peculea, care a fost director al ICSI timp de 24 de ani. De-a lungul anilor, ICSI Râmnicu Vâlcea a obţinut peste 100 de medalii pentru noutăţile aduse în domeniu. Conferinţa se va încheia la data de 15 octombrie şi are ca principal obiectiv prezentarea celor mai noi realizări ştiinţifice în domeniul criogeniei, proceselor izotopice, energeticii nucleare, hidrogenului şi aplicaţiilor lui. În acest an participă cercetători din Turcia, Germania, Bulgaria, Polonia, Belgia, dar şi din SUA. www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.