Acasă Uncategorized Bruxelles: Serbia mai face un pas spre aderarea la Uniunea Europeana

Bruxelles: Serbia mai face un pas spre aderarea la Uniunea Europeana

DISTRIBUIȚI

95244 – 27102010 – Cererea de aderare a Serbiei a fost înaintată Comisiei Europene (CE) la zece luni după ce oficialii de la Belgrad au depus-o. Consiliul de Miniştri al UE a decis la reuniunea sa de la Luxemburg de luni că Belgradul este pregătit să facă încă un pas către aderare. Progresul ulterior va depinde totuşi de cooperarea deplină cu TPII, transmite SETimes.

Olanda, care s-a opus unor noi progrese în direcţia aderării Serbiei până când nu sunt îndeplinite toate cerinţele TPII, a decis să nu stea în cale. Această ţară a cerut anterior ca UE să nu înainteze candidatura Belgradului până când Serbia nu îi arestează şi îi predă pe cei doi inculpaţi rămaşi, Ratko Mladic şi Goran Hadzic.

Olandezii şi-au relaxat poziţia cu condiţia ca fiecare pas nou în procesul de integrare să fie supus aprobării unanime a tuturor membrilor UE.

„Decizia de astăzi este expresia sprijinului ferm pe care UE îl acordă Serbiei şi liderilor săi. Acest sprijin corespunde unor aşteptări la fel de mari”, a declarat comisarul UE pentru extindere, Stefan Fuele, într-un comunicat. Deşi cooperarea cu tribunalul rămâne condiţia principală, relaţiile de bună vecinătate şi cooperarea regională sunt de asemenea factori importanţă, a spus acesta.

„Serbia a făcut deja mulţi paşi importanţi spre vecinii săi. Sperăm să fim martorii angajamentului său constructiv, în spiritul Europei, în viitorul dialog cu Kosovo”, a declarat Fuele.

Recenta decizie a Serbiei de a colabora cu UE la propunerea unei noi rezoluţii a Adunării Generale a ONU cu privire la Kosovo şi disponibilitatea de a purta tratative cu Pristina au contribuit la aprobarea candidaturii sale la UE.

„Drumul Serbiei spre UE este de neoprit”, a declarat ministrul apărării Dragan Sutanovac. Serbia are voinţa de a-şi încheia cooperarea cu TPII şi restul inculpaţilor vor fi arestaţi de îndată ce sunt găsiţi, a adăugat acesta.

Vicepremierul pentru integrare europeană, Bozidar Djelic, a exprimat aceeaşi disponibilitate. „Vom face totul, indiferent de condiţiile impuse de UE, pentru a-l găsi pe Mladic şi pentru a-l face să răspundă pentru ceea ce este acuzat. Aceasta este una dintre condiţiile pentru reconciliere”, a declarat Djelic.

Analistul politic Dejan Vuk Stankovic a declarat că decizia UE suflă „vânt în pânzele” partidelor pro-europene din Belgrad, care au fost supuse presiunilor opoziţiei pentru faptul că ar fi făcut prea multe compromisuri şi au primit prea puţin în schimb.

Partidul Democrat din Serbia a continuat să lanseze astfel de atacuri chiar şi după decizia de luni, afirmând că Serbia „a primit o mică recompensă pentru marile concesii privitoare la Kosovo”.

Oamenii simpli care au discutat cu SETimes au afirmat că aşteaptă rezultate concrete.

„N-am să mă bucur până când nu începem să avem o viaţă mai bună. Acum avem un drum lung de parcurs până când vom deveni membri”, a spus Lazar, un brutar de 35 de ani. „Am fost fericit când s-au anulat vizele, dar la ce-mi foloseşte dacă n-am destui bani ca să călătoresc”? www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.