Acasă Uncategorized Bucuresti: Din nou angajamente guvernamentale privind protectia mediului

Bucuresti: Din nou angajamente guvernamentale privind protectia mediului

DISTRIBUIȚI

94822 – 14102010 – La iniţiativa Ministerului Mediului şi Pădurilor, în cadrul şedinţei de miercuri, 13 octombrie a.c., Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Actul normativ urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor privind protecţia mediului ale tuturor operatorilor implicaţi în ciclul de viaţă al echipamentelor electrice şi electronice, ca de exemplu producători, importatori, distribuitori, consumatori şi, în mod deosebit, ale acelor operatori economici care sunt direct implicaţi în colectarea, tratarea, reciclarea, valorificarea şi eliminarea nepoluantă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Această hotărâre vine în întâmpinarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare în domeniul gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Printre prevederile introduse se numără posibilitatea implementării tuturor modalităţilor de garanţie financiară prezente în Directiva 2002/96/CE.

Printr-o altă prevedere se crează posibilitatea autorităţilor publice locale de a realiza colectarea DEEE-urilor de la gospodăriile particulare la punctele de colectare şi de a înfiinţa şi gestiona aceste puncte de colectare. Hotârârea adoptată stabileşte rate procentuale corespunzătoare obligaţiilor producătorilor de EEE de a colecta DEEE de la populaţie, înlocuind valoarea, exprimată cantitativ aşa cum este legiferat în momentul de faţă. Aceste prevederi vor fi completate prin norme metodologice în termen de 90 zile de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

Totodată, distribuitorii şi cumpărătorii sunt obligaţi să solicite vânzătorului dovada înregistrării în registrul producătorilor de EEE.

Prin aprobarea acestui act normativ, Hotărârea Guvernului nr. 448/2005 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 491 din 10 iunie 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.