Acasă Uncategorized Bucureşti: „Calea Sfinţilor este Calea Sfintei Cruci”

Bucureşti: „Calea Sfinţilor este Calea Sfintei Cruci”

DISTRIBUIȚI

95130 – 24102010 –  Multe persoane care participă la procesiunea de pe Dealul Mitropoliei din Capitală au avut nevoie de îngrijiri medicale în ultimele ore. Mii de credincioşi s-au adunat să atingă moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. La Patriarhie a fost adus şi un fragment din Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Oboseala şi-a spus cuvântul după ce oamenii au aşteptat ore în şir să ajungă la racla cu moaştele sfinte. Credincioşii au venit chiar de la miezul nopţii pentru ajunge cât mai în faţă. După oficierea unei liturghii a început Calea Moaştelor a Sfântului Dimitrie cel Nou protectorul Bucureştilor şi a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. O altă procesiune s-a desfăşurat în acelaşi timp la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spirodon cel Nou,

 

 

 

 

 

 

 

 de unde este adus Lemnul Sfintei Cruci, adus din Grecia. Cele două procesiuni s-au întâlnit la poalele Dealului Patriarhal la crucea din piatră după care au ajuns în vârful Dealului Mitropoliei, unde Patriarhul BOR, PF Daniel a oficiat o slujbă.

Aceste racle au fost depuse la Mitropolie pentru ca toţi credincioşii să le poată atinge şi vor rămâne acolo până vinerea viitoare.

La finalul procesiunii “Calea Sfinţilor”, pe esplanada Catedralei Patriarhale a fost oficiată slujba Polihronului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel alături de care s-a aflat Înaltpreasfinţitul Pavlos, Mitropolit de Drama şi Exarh al Macedoniei şi următorii membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, şi Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la finalul Slujbei Polihroniului a adresat un cuvânt pelerinilor prezenţi pe Dealul Patriarhiei, intitulat „Calea Sfinţilor este Calea Sfintei Cruci” în care a arătat că “aducerea Sfintei Cruci din Grecia în România în aceste zile este un simbol al comuniunii frăţeşti între Biserica Ortodoxă a Greciei şi Biserica Ortodoxă Română, un semn de prietenie între poporul grec şi poporul român”. În acelaşi timp aceasta este o mărturie comună pe care trebuie să o aducem împreună toţi creştinii astăzi, într-o lume în care se află multă suferinţă şi multă dezorientare. “Felicităm pe toţi pelerinii, ierarhi, clerici şi mireni, care sunt aici prezenţi şi pe toţi cei ce vor veni să primească ajutorul Sfintei Cruci şi al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi al Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a ne întări în credinţă, nădejde şi iubire, spre slava Preasfintei Treimi şi mântuirea noastră”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Apoi, Înaltpreasfinţitul Pavlos a rostit un cuvânt cu ocazia acestui eveniment important din viaţa Bisericii Ortodoxe Române: “Participând la această întîmpinare luminoasă pe care aţi făcut-o Cinstitului Lemn al Sfintei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci am constatat că astăzi se petrece cu adevărat o mare sărbătoare ca aceea din ziua Înălţării Sfintei Cruci. Cu toţi am cântat ‘Crucii Tale ne închinăm Stăpâne ‘ şi am întâmpinat cu multă dragoste Cinstita Cruce la această frumoasă catedrală în anul în care Biserica Ortodoxă Română a închinat anul 2010 Simbolului de Credinţă Niceo – constantinopolitan care se exprimă prin Sfânta Cruce”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui sfinte moaşte se păstrează în Catedrala patriarhală, reprezintă de secole un ales popas duhovnicesc pentru credincioşii din Bucureşti şi pentru numeroşi pelerini din întreaga ţară. În perioada 23 – 29 octombrie 2010, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o serie de manifestări incluse în calendarul evenimentelor din 2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei româneşti în Patriarhia Română.  www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.