Acasă Uncategorized Strasbourg: Eurodeputatii vor ca Uniunea sa impuna reguli mai stricte privind extractia...

Strasbourg: Eurodeputatii vor ca Uniunea sa impuna reguli mai stricte privind extractia petrolului

DISTRIBUIȚI

94628 – 07102010   Uniunea Europeană trebuie să impună reguli mai stricte privind siguranţa explorării de petrol şi compensaţiile în cazul unei maree negre, precum cea din golful Mexicului, potrivit eurodeputaţilor. Rezoluţia Parlamentului European adoptată joi prevede că licenţele pentru forajul la adâncime trebuie strict controlate, dar nu solicită un moratoriu privind noi activităţi de extracţie a petrolului.

Rezoluţia non-legislativă a fost adoptată cu  601 voturi pentru, 23 împotrivă şi 13 de abţineri. Preşedintele Comisiei pentru mediu Jo Leinen (S&D, DE) a comentat: „Parlamentul a transmis un semnal foarte clar Comisiei, şi anume de a lua măsurile necesare pentru eliminarea deficitelor existente la nivelul standardelor de siguranţă şi de responsabilitate”.

Licenţe stricte pentru forajul la mari adâncimi – Având în vedere că devine din ce în mai dificil să se ajungă la petrol uşor accesibil, a avut loc o creştere a explorării potenţial periculoase la mare adâncime. În timp ce Comisia PE pentru mediu şi o serie de deputaţi s-au exprimat în favoarea unui moratoriu privind forajul la mare adâncime în UE, majoritatea deputaţilor consideră că această măsură merge prea departe (323 împotriva moratoriului faţă de 284 în favoarea acestuia).

Responsabilitate şi compensaţii – În prezent, Comisia Europeană revizuieşte legislaţia EU în materie de răspundere pentru mediul înconjurător, însă deputaţii sunt îngrijoraţi că în câmpul de aplicare al acestei directive nu sunt incluse şi  daunele aduse apelor marine.

O scurgere majoră de petrol ar putea avea consecinţe catastrofice nu doar asupra mediului, dar şi asupra altor activităţi precum turismul şi pescuitul. Deputaţii doresc examinarea de către Comisie a posibilitatea introducerii a unei asigurări obligatorii la nivelul UE sau instituirea unui fond european special care să fie alimentat prin contribuţii obligatorii din partea operatorilor de instalaţii offshore.

Consiliul UE pentru energie va discuta despre siguranţa forajului petrolier în cadrul reuniunii din 15 octombrie de la Luxembourg. www.prpomptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.