Acasă Uncategorized Strasbourg: Parlamentul European cere un moratoriu universal pentru abolirea pedepsei cu moartea...

Strasbourg: Parlamentul European cere un moratoriu universal pentru abolirea pedepsei cu moartea in toate statele lumii

DISTRIBUIȚI

94627 – 07102010   Ziua mondială împotriva pedepsei cu moarteaPentru a marca cea de-a optaa Zi Mondială a luptei împotriva pedepsei cu moartea, eurodeputaţii au votat o rezoluţie prin care condamnă sentinţa capitală în toate cazurile şi în orice situaţie şi solicită un moratoriu internaţional necondiţionat privind execuţiile. „Moartea nu poate fi considerată un act de justiţie”, a declarat preşedintele  Jerzy Buzek în deschiderea sesiunii plenare din 6 octombrie.

„Pedeapsa cu moartea există încă în 43 de ţări din întreaga lume, iar cele mai multe execuţii au avut loc în China, Iran şi Irak; numai în China au avut loc 5000 de execuţii, respectiv 88% din numărul total al execuţiilor în lume. Iranul a executat cel puţin 402 persoane, Irakul cel puţin 77, iar Arabia Saudită cel puţin 69”, se menţionează în rezoluţia Parlamentului European. Alte state menţionate în rezoluţie care încă aplică pedeapsa cu moartea sunt: Egipt, Malaiezia, Sudan, Tailanda, Coreea de Nord, Vietnam, Japonia şi Statele Unite (pedeapsa cu moartea se aplică încă în 35 state din cele 50 ale SUA, deşi 4 dintre ele nu au mai efectuat execuţii din 1976).

Parlamentul European solicită „un moratoriu universal asupra execuţiilor în vederea abolirii totale a pedepsei capitale în toate statele în care aceasta este încă aplicată”.

Salvarea de la execuţii a cetăţenilor europeni – Eurodeputaţii subliniază că noul Serviciu European de Acţiune Externă (SEAE) ar trebui să ofere orientări pentru o politică europeană generală şi eficace referitoare la pedeapsa cu moartea în ceea ce priveşte persoanele identificate ca fiind cetăţeni europeni care sunt condamnate la pedeapsa capitală în ţări terţe, şi care ar trebui „să includă mecanisme puternice şi consolidate în ceea ce priveşte sistemul de identificare, acordarea de asistenţă juridică, intervenţiile juridice ale UE şi reprezentarea diplomatică”.

Pedeapsa cu moartea în Europa – Belarus rămâne singura ţară europeană care aplică încă de facto pedeapsa cu moartea. Parlamentul European solicită Kazahstanului şi Letoniei să modifice dispoziţiile din legislaţia lor naţională care permit încă aplicarea pedepsei cu moartea pentru anumite crime în circumstanţe excepţionale.

Lupta împotriva pedepsei cu moartea – o prioritate în cadrul politicii privind drepturile  omului – UE este principalul susţinător al eforturilor depuse de organizaţiile societăţii civile în cadrul luptei împotriva pedepsei cu moartea, una dintre priorităţile tematice pentru asistenţă ale Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului (IEDDO). Din 1994, peste 30 de proiecte la nivel internaţional au fost finanţate prin IEDDO, cu un buget de peste 15 milioane de euro. www.prpomptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.