Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeana promite sa creasca rata de ocupare a persoanelor aflate...

Bruxelles: Comisia Europeana promite sa creasca rata de ocupare a persoanelor aflate la final de cariera

DISTRIBUIȚI

95823 – 15112010 – Preşedinta Delegaţiei europarlamentare PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind Competenţele seniorilor aflaţi la final de carieră.

       Comisia precizează că, îmbătrânirea activă a constituit o prioritate strategică a politicilor Comisiei, încă de la elaborarea Strategiei europene privind ocuparea forţei de muncă în 1997, precum şi un punct important al Strategiei de la Lisabona pentru creştere şi locuri de muncă şi al liniilor directoare privind forţa de muncă Europa 2020.

„Comisia a subliniat întotdeauna necesitatea ca lucrătorii în vârstă să rămână pe piaţa muncii şi ca ratele lor de angajare să fie crescute prin implementarea unei strategii cuprinzătoare, care să combine condiţii mai bune de sănătate şi de muncă cu stimulente fiscale şi cu un acces mai bun la formare şi la învăţare de-a lungul vieţii”, se arată în răspunsul oferit de comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor.

Potrivit oficialului european, Comisia sprijină, de asemenea, măsurile politice care permit persoanelor în vârstă să participe activ la viaţa economică, socială şi culturală, să se menţină pe piaţa muncii pentru mai mult timp şi să rămână sănătoşi, activi şi independenţi pentru o perioadă îndelungată după pensionare. Comisia a făcut apel la statele membre să utilizeze mai bine potenţialul şi experienţa lucrătorilor în vârstă, în scopul solidarităţii dintre generaţii, inclusiv prin promovarea muncii voluntare şi ţinând cont de faptul că, în general, voluntarii în vârstă beneficiază de o calificare mai înaltă în domeniul în care au lucrat.

„Transmiterea de cunoştinţe şi de know-how între generaţii constituie, bineînţeles, un aspect crucial pentru societăţi, în politicile lor de resurse umane şi de gestionare a competenţelor. Pe măsură ce în întreprinderi sunt introduse noi sisteme de producţie şi noi forme de organizare a muncii, iar rolul şi profilul conducerii la nivel mediu se modifică, mai mulţi lucrători foarte competenţi şi, deseori, în vârstă devin formatori în propria lor întreprindere sau în alte întreprinderi din cadrul aceluiaşi sector, iar rolul lor de formatori ar trebui promovat”, se mai spune în scrisoarea de răspuns a CE.

Documentul citat precizează totodată că, Strategia Europa 2020 subliniază importanţa promovării unei populaţii vârstnice sănătoase şi active şi a calificării oamenilor prin dobândirea de noi competenţe. În conformitate cu liniile directoare privind forţa de muncă pentru implementarea strategiei Europa 2020, Comisia va stimula puternic dezvoltarea unui cadru strategic pentru cooperare în educaţie şi formare, implicând toate părţile interesate şi având ca scop îmbunătăţirea rezultatului procesului de învăţare pentru toate grupurile, inclusiv pentru lucrătorii în vârstă.

„Comisia va continua să promoveze alocarea asistenţei financiare prin Fondurile Structurale şi, în special, prin intermediul Fondului Social European pentru proiecte gestionate de autorităţile naţionale şi care sprijină formarea şi calificarea lucrătorilor în vârstă. Aceasta va constitui o componentă strategică a eforturilor de a creşte, până în 2020, la 75% rata ocupării forţei de muncă pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani”, se mai spune în scrisoarea de răspuns a comisarului Andor. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.