Acasă Uncategorized Bruxelles: “O strategie UE pentru regiunea Marii Negre poate fi eficienta numai...

Bruxelles: “O strategie UE pentru regiunea Marii Negre poate fi eficienta numai daca toti actorii din regiune sunt pe deplin implicati, indiferent ca apartin sau nu UE”

DISTRIBUIȚI

95400 – 01112010 –  Eurodeputatul Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI), a prezentat la sfârşitul săptămânii trecute, proiectul poziţiei Comisiei REGI către Comisia pentru Afaceri Externe privind Strategia Uniunii Europene pentru Marea Neagră. Victor Boştinaru a fost desemnat raportor pentru poziţia Comisiei REGI asupra strategiei în luna iulie a acestui an, urmând ca aceasta să fie adoptată la următoarea reuniune a Comisiei, în luna noiembrie.

După proiectul-pilot al Strategiei pentru regiunea Mării Baltice, prima strategie macro-regională a Uniunii Europene, aflată în prezent în implementare, precum şi Strategia pentru regiunea Dunării, pentru care se anticipează o adoptare în timpul preşedinţiei ungare a Consiliului, Strategia pentru regiunea Mării Negre va reprezenta o altă strategie macro-regională fundamentală, capabilă de a consolida dezvoltarea acestei regiuni într-o manieră coordonată şi sustenabilă.

Eurodeputatul Victor Boştinaru a subliniat în raportul său importanţa regiunii Mării Negre, care a devenit o zonă extrem de relevantă pentru Uniunea Europeană după aderarea României şi a Bulgariei în ceea ce priveşte transportul, energia, stabilitatea, securitatea şi problemele legate de mediu. De asemenea, eurodeputatul a mai subliniat faptul că o Strategie UE pentru regiunea Mării Negre poate fi eficientă numai dacă toţi actorii din regiune sunt pe deplin implicaţi, indiferent dacă aparţin sau nu Uniunii Europene: „aceasta este singura cale prin care toate eforturile îndreptate către dezvoltarea acestei regiuni pot fi coordonate într-un mod armonizat”.

„Cred că unele organizaţii în măsură să contribuie la atingerea acestui obiectiv există deja şi acestea ar trebui să se implice pe deplin în această Strategie; mă refer în special la Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră precum şi la Comisia Mării Negre”, a adăugat Victor Boştinaru.

Eurodeputatul a mai precizat faptul că Marea Neagră este foarte poluată, iar această problemă ar trebui abordată în baza unor standarde ale Uniunii Europene, mai ales atunci când sunt elaborate proiecte de infrastructură pentru energie: „o atenţie specială trebuie acordată posibilelor consecinţe ale accidentelor sau catastrofelor de orice fel, prin stabilirea unui acord privind modul în care aceste evenimente vor fi administrate, chiar la momentul planificării proiectelor”. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.