Acasă Uncategorized Bucuresti: Attila Korodi: tratatul de frontieră încheiat cu Moldova este constituțional

Bucuresti: Attila Korodi: tratatul de frontieră încheiat cu Moldova este constituțional

DISTRIBUIȚI

95913 – 18112010 – Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera deputaților, Attila Korodi, a declarat că ministrul de Externe, Teodor Baconschi, susține că nu există nici o problemă în ceea ce priveşte semnarea Tratatului privind regimul frontierei cu Republica Moldova. ”Ministrul ne-a spus că sunt voci care susţin că este în neregulă modul de semnare a Tratatului privind regimul de frontieră. El ne-a asigurat că nu este aşa, că, potrivit jurisprudenţei şi potrivit procedurilor internaţionale, semnarea Tratatului în urmă cu o săptămână de către dânsul şi premierul Vlad Filat nu prezintă nici o problemă”, a spus Korodi.

Citat de Mediafax, Korodi a comentat și declarațiile președintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care a afirmat că Tratatul privind regimul frontierei cu Republica Moldova, semnat pe 8 noiembrie, este neconstituțional. ”Din informaţiile mele, nu poate fi neconstituţional nici în România şi nici în Republica Moldova. Nu înţeleg de unde vine această informare. Sunt convins că, dacă era vreo problemă, România nu semna”, a spus Attila Korodi.

Membrii Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor s-au întâlnit, luni, cu ministrul Teodor Baconschi pentru a discuta relaţiile României cu Republica Moldova în contextul semnării Tratatului de frontieră dintre cele două state.

Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea și asistența mutuală în probleme de frontieră creează tensiuni în rândul partidelor proeuropene înainte de alegerile anticipate programate pe 28 noiembrie. Documentul a fost semnat pe 8 noiembrie, la București, de premierul Vlad Filat și ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. Marți, președintele interimar al Republicii Moldoiva, Mihai Ghimpu a declarat că Tratatul este neconstituțional pentru că șeful statului trebuia să semneze un astfel de document, și nu premierul.

Înaintea semnării Tratatului, în discursul de deschidere a Summit-ului Dunării de săptămâna trecută de la București, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat demersul. Punctele de întâlnire a frontierelor de stat ale României, Republicii Moldova și Ucrainei vor fi stabilite printr-un acord trilateral separat, potrivit unei prevederi a Tratatului dintre România și Republica Moldova, semnat la București. Tratatul stipulează că, începând cu 2011, odată cu intrarea în vigoare a prevedrilor Tratatului, se va efectua verificarea în comun a traseului frontierei de stat, care se va finaliza cu întocmirea unor noi documente de demarcare, care vor înlocui ultimele documente de demarcare în vigoare, dintre care ultimele datează din anul 1974. Tratatul prevede că părțile vor înființa o Comisie mixtă pentru verificarea traseului frontierei de stat și întreținerea semnelor de frontieră. De asemenea, sunt descrise atribuțiile Comisiei, dintre care cele mai importante sunt efectuarea verificării în comun a traseului frontierei de stat și întocmirea noilor documente de demarcare pentru sectoarele unde au intervenit schimbări naturale față de documentele în vigoare, modul de desfășurare a sesiunilor sale și modul de realizare a lucrărilor pe teren, modul de realizare a trecerii frontierei de membrii Comisiei.

Textul tratatului mai cuprinde prevederi legate de măsurile pentru întreținerea corespunzătoare a apelor de frontieră, pentru prevenirea distrugerii premeditate a malurilor acestora, modul în care se realizează navigația de nave și celelalte mijloace de navigație ale părților. De asemenea, sunt prevăzute obligații pentru luarea măsurlor necesare pentru menținerea în stare corespunzătoare a sectoarelor de căi ferate, podurilor, construcțiilor hidrotehnice etc., în locurile unde acestea intersectează frontiera de stat. Tratatul de frontieră reglementează și modul în care se realizează predarea persoanelor care au trecut ilegal frontiera de stat, a bunurilor sau înscrisurilor găsite asupra acestora, precum și măsurile care trebuie avute în vederea identificării și predării animalelor domestice rătăcite peste frontiera de stat. Dispozițiile Tratatului nu afectează drepturile și obligațiile părților rezultate din tratatele internaționale bilaterale și multilaterale la care sunt parte, și nici obligațiile României ca membru al Uniunii Europene. Tratatul, are un caracter tehnic, și indică documentele relevante prin care a fost stabilit anterior traseul frontierei dintre cele două state, descrierea tipurilor de semne utilizate pentru marcarea frontierei, măsurile pentru  menținerea frontierei de stat într-o stare de marcare vizibilă, modul  de realizarea a verificării stării semnelor de frontieră. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.