Acasă Uncategorized Bucureşti: Mai nou, pe Traian Băsescu îl interesează o majoritate care sa...

Bucureşti: Mai nou, pe Traian Băsescu îl interesează o majoritate care sa nu spuna “am votat din greseala”

DISTRIBUIȚI

95401 – 02112010 – Presedintele Traian Basescu a prezentat luni seara, la TVR 1, punctul sau de vedere legat de discutiile cu delegatiile FMI si CE, precum si ce va vorbi marti la consultarile organizate la Palatul Cotroceni cu reprezentantii partidelor parlamentare. Traian Basescu a anuntat din nou ca nu va promulga cele doua legi “votate din greseala” de PDL. Asadar, va retrimite in Parlament reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Pe de alta parte,

 

 

 

 

 

 

 

presedintele si-a exprimat punctul de vedere cu privire la OUG 50/2010, despre care spune ca nu va fi un partizan al bancilor sa creasca veniturile prin dobanzi, dar nici nu este de acord ca nici clientii sa nu plateasca ratele pentru ca e criza.

Despre salariile bugetarilor si cifrele vehiculate in ultima vreme de diversi politicieni de la putere, seful statului a spus ca pentru 2011 exista 39 miliarde de lei care pot fi cheltuiti pe salarii, ceea ce ar insemna “o buna parte din cei 25% inapoi”. Insa Basescu nu a vrut sa acrediteze o cifra pentru ca ar fi gresit, inainte de adoptarea Legii salarizarii si bugetului de stat.

Au fost trei mari probleme asupra carora nu s-a gasit o solutie in negocierea Guvern – FMI si au fost transate prin medierea mea: Ordonanta 50, arieratele din sanatate vs subventii agricultura si spatiul fiscal pentru investitii. Blocajele au fost rezolvate la Cotroceni. La sosirea delegatiei FMI se vorbea de abrogarea OUG 50, lucru pe care Guvernul si eu nu le-am acceptat. Au fost si excese. Oficiul pentru Protectia Consumatorului nu poate inchide insa o banca, asta e treaba BNR. OPC poate sa sesizeze o neregula intr-un anumit produs bancar, dar cel care gestioneaza relatiile cu bancile este BNR. Punctul meu de vedere, insusit si de FMI si de Guvern, a fost ca OPC isi limiteaza activitatea in a sustine consumatorii si nu poate actiona pe banci, pentru ca acest lucru il face BNR. Ea trebuie sa se aplice, e o falsa impresie ca e o actiune retroactiva. Ea actioneaza in derularea creditului, pe viitor. E fals ca ea ar afecta intelegeri definitive deja facute. Nu actioneaza pentru trecut. Atributul de a stopa abuzurile bancilor revine BNR. Ordonanata trebuie sa garanteze un tratament echilibrat. Nici bancile sa nu profite de contractele vulnerabile si sa incerce sa isi scoata din creditele neperformante pe spinarea clientilor, care poate au contracte necitite. Nici clientii nu pot spune “e criza, nu am obligatii fata de banca”. Daca legea nu va fi corecta, oamenii isi castiga drepturile in instanta. Nu voi fi un partizan al bancilor sa creasca veniturile prin dobanzi. Cand vine legea, daca va respecta echilibrul o promulg, daca nu o trimit la Parlament. Important e ca Guvernul a obtinut de la FMI neanularea ordonantei. De la UE am primit deja un avertisment, o eventuala procedura de infringement. “E mai important sa fii intr-un acord cu FMI decat sa iei bani de la FMI”. Reforma pensiilor si noua lege a salarizarii sunt conditionalitati. Avem trei lucruri pentru incasarea transei: legea pensiilor, legea salarizarii si bugetul de stat aprobat. E vorba de 1,2 miliarde de la UE si un miliard de la FMI”

Traian Basescu a subliniat, de asemenea, ca oamenii de afaceri nu mai trebuie sa se lamenteze pentru că Romania are una din cele mai reduse fiscalitati din Europa. “Oamenii de afaceri romani care se manifesta in spatiul public, in industria carnii cer reducerea fiscalitatii. Investitorii straini, in schimb, vor predictibilitate. Abordare total diferita. and era 31% pe medie impozitul pe profit, pana la introducerea cotei unice, toti spuneau ‘reduceti fiscalitatea si ne vom plati obligatiile la stat’. S-a redus, au platit 1 – 2 ani. La criza trebuie sa ai un mediu fiscal predictibil si nefluctuant”. Toti vor sa reducem fiscalitatea, dar toti vor sanatate mai buna, scolile sa le platim, politie mai buna. E o contradictie. Spunem ‘hai sa revenim la salariile bugetarilor, dar sa platim mai putin la stat’. Nu se poate.

Despre noul Cod al Muncii, preşedintele a precizat că va fi un sustinator al reducerii contributiilor pe munca imediat ce se flexibilizeaza piata fortei de munca. “4,4 milioane de angajati cu carte de munca si 1,7 milioane munca la negru, statistica INS pe un esantion de 20.000 de gospodarii” e cam mult. “Eu suspectez ca multe dintre sindicate sunt in buna intelegere cu angajatorii care lucreaza la negru. Nu le convine flexibilizarea muncii, pentru ca ar scoate la suprafata munca la negru.  As vrea flexibilizarea Codului Muncii, apoi reducerea CAS. Dar sindicatele nici nu vor sa auda de asa ceva, am mai avut incercari de mediere. Coalitia ar trebui sa aiba vointa politica daca vrea binele Romaniei si nu sa ramana blocatae in populism”.

Traian Basescu a criticat din nou opoziţia, precizând că “jobul ei nu este sa te opui si interesului national, pentru că asta e Opozitie irationala” “Dati-mi alta majoritate si o aduc la guvernare cu o conditie: sa respecte interesul national. Daca in actualul partid majoritar nu gasesc un limbaj pentru a sprijini procesul de reforma, sa se duca maine in opozitie. Pe mine ma intereseaza o majoritate care sa nu spuna ‘am votat din greseala’. Ma intereseaza o majoritate care sa puna ca prim obiectiv interesul tarii care se afla in criza economica”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.