Acasă Uncategorized Războiul dintre cele două Corei pune în pericol întreaga regiune

Războiul dintre cele două Corei pune în pericol întreaga regiune

DISTRIBUIȚI

Cele două state sunt în război din 1953  96083 – 23112010 – Mai multe case situate pe insula Yeonpyeong au fost incendiate, iar cel puţin 15 persoane rănite, printre care 13 soldaţi. Cel puţin doi militari şi-a pierdut viaţa în urma acestui atac, relatează agenţiile de presă străine. Potrivit CNN, atacul Coreei de Nord a avut loc în timp ce forţele militare sud-coreene efectuau exerciţii de rutină pe insula aflată la aproximativ 10 kilometri de Coreea de Nord. “Militarii efectuau un exerciţiu maritim în apropierea graniţei. Coreea de Nord a trimis o scrisoare de protest în acest sens. Vom ancheta o posibilă legătură între protestul nord-coreenilor şi atac”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei sud-coreene.

Insula sud-coreană Yeonpyeong a fost atacată în jurul orei locale 14.34 (7.34 ora României). Riposta Coreei de Sud nu s-a lăsat aşteptată şi a constat în lansarea a 80 de obuze către nord-coreeni. Ministerul Apărării de la Seul a anunţat că zona de conflict va fi survolată de mai multe avioane de luptă. Guvernul sud-coreean s-a întrunit de urgenţă, iar amata se află în alertă maximă. Lee Myung-Bak, preşedintele sud-coreean a declarat, citat de Reuters, că guvernul ţării sale face tot posibilul să evite escaladarea conflictului. “Armata noastră va riposta ferm la orice nouă provocare. Bombardarea insulei Yeonpyeong de către Coreea de Nord este o provocare militară clară”, a anunţat preşedinţia sud-coreeană.

Conflictul izbucnit în această dimineaţă nu este singurul care a marcat relaţiile din ultimii ani ai Coreei de Nord cu vecinii de la sud. Numai în 2010, Coreea de Nord a întreprins aparent două acţiuni militare împotriva Coreei de Sud. Se bănuieşte că în luna martie, o navă a marinei militare sud-coreene a fost scufundată de un submarin nord-coreean. Phenianul a dezminţit acuzaţiile şi a avertizat că s-ar putea produce un război în cazul în care ONU va decide sancţionarea ţării comuniste.

Un alt incident a avut loc în ianuarie 2010, când artileria nord-coreeană a tras mai multe obuze în Marea Galbenă, într-o zonă în care Phenianul interzisese navigaţia. Yeonpyeong este cea mai estică insulă dintre cele cinci situate la doar câţiva kilometri distanţă de frontiera maritimă, o zonă în care s-au înregistrat frecvent schimburi de focuri între echipajele navelor nord-coreene şi cele sud-coreene.

Regimul comunist de la Phenian nu recunoaşte frontiera trasată de ONU la sfârşitul războiului din Coreea, în 1953, cerând deplasarea acesteia mai la sud. Coreea de Nord contestă actuala frontieră, argumentând că forţează navele sale să facă lungi ocolişuri pentru a ajunge la rutele internaţionale de transport maritim. De la armistiţiul din 1953, cele două Corei nu au semnat un acord formal de pace, motiv pentru care cele două state pot fi considerate încă în stare de război, scrie Reuters. Tensiunile între cele două Corei sunt deosebit de intense după ce regimul nord-coreean a efectuat mai multe teste nucleare în ultima vreme, condamnate de ONU. – www.promptmedia.ro, sursa, Deustche Welle

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.