Acasă Uncategorized Strasbourg: 146 milioane de euro, fonduri eurooene nefolosite, redirectionate pentru proiecte de...

Strasbourg: 146 milioane de euro, fonduri eurooene nefolosite, redirectionate pentru proiecte de energie durabila

DISTRIBUIȚI

95736 – 11112010 – Parlamentul European a votat, joi, mobilizarea a 146 milioane de euro din fondurile neangajate în vederea finanţării unor proiecte în materie de economie de energie, eficienţă energetică şi de energie regenerabilă.

Legislaţia astfel modificată privind Planul european de redresare energetică va redirecţiona fondurile neutilizate către un nou fond pentru a finanţa proiecte precum: renovarea unor clădiri publice sau private pentru a îmbunătăţi eficienţa energetică sau pentru a face trecerea la energia regenerabilă; construirea unor instalaţii de încălzire şi energie bazate pe energii regenerabile, şi integrarea acestora în reţele de distribuţie; transport public urban curat prin introducerea vehiculelor electrice şi pe bază de hidrogen; infrastructuri locale, precum iluminare stradală eficientă, stocarea energiei electrice sau sisteme inteligente de măsurare.

Fondul va ajuta autorităţile locale şi regionale la finanţarea unor astfel de proiecte, care trebuie să fie viabile din punct de vedere economic şi financiar, aşa încât să refinanţeze investiţiile în timp util. Începând cu 1 ianuarie 2011, 146,34 milioane de euro vor fi disponibile şi vor trebui alocate până la 31 martie 2014.

Contribuţiile din acest fond pot lua forma unor împrumuturi, garanţii sau produse financiare. Până la 15% din finanţare poate fi utilizată pentru asistenţa tehnică acordată autorităţilor publice în vederea elaborării de proiecte. Echilibrul geografic va fi un criteriu important în procesul de selecţie a proiectelor.

Parlamentul a adoptat amendamentul propus cu 582 voturi pentru, 27 împotrivă şi 7 abţineri.

Planul european de redresare energetică (PERE), care a fost lansat în 2009, îşi propune să stimuleze relansarea economică prin finanţarea de proiecte energetice, cum ar fi interconectori transfrontalieri pentru gaze şi energie electrică, parcuri eoliene offshore, şi proiecte pentru captarea şi stocarea carbonului (CSC). În 2010, un total de 3,98 miliarde de euro a fost alocat pentru astfel de proiecte.

Parlamentul European a solicitat includerea eficienţei energetice şi a energiei regenerabile în PERE atunci când a fost propus pentru prima oară. Comisia Europeană a promis să ia în considerare acest lucru într-o etapă ulterioară, utilizând fondurile necheltuite până la sfârşitul anului 2010. Regulamentul modificat prevede o bază legală pentru acest lucru, altfel banii vor fi transferaţi la bugetele naţionale.

Legislaţia urmează să fie aprobată de Consiliu până la sfârşitul acestui an. Ca urmare a necesităţii urgente de soluţionare a crizei economice, regulamentul ar trebui să intre în vigoare imediat după publicare în Jurnalul Oficial European. www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.