Acasă Uncategorized Washington, SUA: Administraţia americană nu vede în prezent niciun motiv pentru a...

Washington, SUA: Administraţia americană nu vede în prezent niciun motiv pentru a oferi sprijin militar Guvernului de la Seul

DISTRIBUIȚI

96129 – 24112010 – Preşedintele SUA Barack Obama a condamnat ferm atacul cu artilierie nord-coreean asupra Coreei de Sud. Totuşi, administraţia americană nu vede în prezent niciun motiv pentru a oferi sprijin militar guvernului de la Seul, transmite Deutsche Welle.

Atmosfera a fost tensionată la Washington, ieri, când s-a aflat vestea că regimul comunist de la Phenian a bombardat o insulă sud-coreeană. Posturile de ştiri au menţionat că acesta a fost cel mai grav incident de la încheierea războiului din Coreea, în anul 1953.

Preşedintele Barack Obama nu a luat, până acum, poziţie faţă de incident. Totuşi, Bill Burton, adjunctul purtătorului de cuvânt de la Casa Albă, a făcut cunoscut că Obama este revoltat de cele petrecute în Marea Galbenă. Bineînţeles, a adăugat sursa citată, SUA se află “umăr la umăr” cu aliat de nădejde Coreea de Sud. Administraţia de la Washington a mai cerut guvernului comunist de la Phenian să pună capăt acţiunilor agresive.

La rândul său, Robert Gibbs, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Washington a subliniat că America se simte responsabilă pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în regiune. Totuşi, Casa Albă a comunicat clar că nu vede niciun motiv pentru a interveni militar. Armata americană are staţionaţi 30.000 de militari în Coreea de Sud.

În capitala SUA domneşte opinia că situaţia la frontiera maritimă dintre cele două Corei nu va escalada. Emisarul special american pentru Coreea de Nord, Stephen Bosworth, se află în prezent în China. Ieri, diplomatul s-a întâlnit cu ministrul de Externe chinez. La capătul întrevederii. Bosworth a declarat în numele Departamentului de Stat american că “SUA condamnă la modul cel mai ferm agresiunea nord-coreeană. Noi suntem clar de partea aliaţilor noştri. Tema a fost abordată şi în cursul întrevederii pe care am avut-o cu ministrul de Externe chinez. Suntem amândoi de părere că un astfel de conflict nu este de dorit”.

În clipa de faţă, se poate porni de la premiza că Beijingul întreprinde tot ce-i stă în putinţă pentru a convinge puterea de la Phenian să dea dovadă de reţinere. Neclar este cum vor continua tratativele în şase, având drept scop stoparea programului nuclear nord-coreean. În vreme ce un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe estima ieri că după acţiunea militară au devenit imperios necesare noi tratative, SUA nu văd ce sens ar avea astfel de discuţii în situaţia actuală. Administraţia de la Casa Albă tot repetă că, atâta vreme cât programul nuclear este în plină derulare pe teritoiul nord-coreean, reprezentanţii SUA nu se vor aşeza la aceeaşi masă că omologii lor nord-coreeni. Nu mai departe de săptămâna trecută a devenit cunoscut că statul comunist dispune de o instalaţie foarte avansată pentru îmbogăţirea uraniului. La negocierile în şase, întrerupte pentru moment, iau parte pe lângă cele două state coreene, SUA, China, Japonia şi Rusia – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.