Acasă Uncategorized Bucureşti: Pe bucureşteni nu îi interesează de asigurarea obligatorie a locuinţei

Bucureşti: Pe bucureşteni nu îi interesează de asigurarea obligatorie a locuinţei

DISTRIBUIȚI

96732 – 16122010 – În Bucureşti, au fost încheiate până în prezent 75.000 de poliţe de asiguare a locuinţei, după cum a precizat Marius Bulugea, preşedintele PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). Ţinând cont de faptul că, la nivelul municipiului Bucureşti, există aproximativ 793.000 de locuinţe – potrivit Institutului Naţional de Statistică, rezultă că 718.000 locuinţe (90%) nu sunt asigurate deocamdată împotriva principalelor calamităţi naturale precum cutremurele, alunecările de teren şi inundaţiile.

 

 

 

 

 

 

 

 

  “Legea prevede o corecţie neplăcută pentru cei care nu se asigură obligatoriu, respectiv o amendă de minim 100 de lei şi maxim 500 de lei. Cetăţenii trebuie să observe faptul că prima de asigurare obligatorie a locuinţei, adică echivalentul în lei a 20 de euro pe an, este mai mică decât o eventuală amendă”, a explicat Bulugea, preşedintele PAID,  care a adăugat că la începutul anului 2011 va furniza unităţilor administrative de sector o listă cuprinzând imobilele neasigurate din sistem. “Scopul legii nu este de sancţionare. Însă primarii de sector sunt cei care vor decide dacă şi cum vor aplica aceste amenzi”, a completat Bulugea.

În cazul unor dezastre naturale, despăgubirea maximă pe care o pot primi proprietarii variază între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de materialul din care este construită casa. Astfel, suma cea mai mare va reveni celor care deţin locuinţe tip A, adică cele care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. În acest caz, preţul poliţei de asigurare obligatorie este de 20 de euro pe an. Posesorii de case tip B, respectiv făcute cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic vor fi despăgubiţi cu cel mult 10.000 euro. Pentru o astfel de locuinţă, poliţa anuală costă 10 euro.

După cum susţin autorităţile, asigurarea obligatorie a locuinţei se poate face la 13 firme de asigurare şi intermediarii agreaţi, pe baza cărţii de identitate a proprietarului. Pe lista asigurătorilor autorizaţi să încheie asigurări obligatorii se numără ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqua Asigurări şi Platinum Asigurări. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.