Acasă Uncategorized Bucureşti: Traian Băsescu: “Unirea României cu Republica Moldova este doar o viziune”

Bucureşti: Traian Băsescu: “Unirea României cu Republica Moldova este doar o viziune”

DISTRIBUIȚI

96672 – 14122010 – Perspectiva unei uniri a României cu Republica Moldova este doar o viziune, a afirmat preşedintele Traian Băsescu într-un interviu pentru Financial Times, menţionând că nu va mai fi oricum în viaţă când se va întâmpla aceasta, dacă se va întâmpla.

Traian Băsescu a precizat că în ciuda faptului că românii consideră la unison Basarabia ca fiind teritoriu românesc, „spiritul unificator” nu este extrem de activ în România, cu atât mai puţin în Republica Moldova.

În ceea ce priveşte declaraţia sa referitoare la Transnistria făcută luna trecută (că graniţa UE va fi peste 25 de ani pe Nistru – n.r.), Traian Băsescu a precizat că nu a intenţionat să facă vreo prognoză teritorială, ci a fost doar „o neglijenţă de exprimare, care a dat naştere la multe interpretări”.

Referitor la Rusia, Băsescu şi-a menţinut declaraţia că există o neîncredere reciprocă în relaţiile bilaterale.

În legătură cu o posibilă unire a României cu Republica Moldova în următorii 25 de ani, aşa cum a sugerat într-un interviu anterior, preşedintele Băsescu a precizat că a fost „extrem de clar că politicienii nu pot face asta”.

„Obiectivul nostru politic este să sprijinim Moldova să devină o ţară UE. Aceasta este ce pot face politicienii, cu condiţia să existe un guvern cu o astfel de orientare şi la Chişinău”, a precizat Băsescu. „Altfel, a adăugat el, dacă întrebaţi orice român dacă Moldova este parte a României, va răspunde că da. Însă în UE vom fi împreună oricum. Dacă ceva mai mult este destinat să se întâmple, aceasta nu poate fi decis de politicieni, va fi decis de popoarele înseşi”, a spus preşedintele.

Întrebat dacă totuşi crede că sunt perspective ca graniţa să dispară şi să existe o singură ţară în 25 de ani, cum a menţionat în urmă cu câteva săptămâni, Băsescu a repetat: „Doar dacă poporul va dori să facă aceasta”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.