Acasă Uncategorized Chişinău: Situaţie tensionată la Chişinău, după vizita inopinată a şefului administraţiei prezidenţiale...

Chişinău: Situaţie tensionată la Chişinău, după vizita inopinată a şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin

DISTRIBUIȚI

96442 – 06122010 – Situaţie tensionată la Chişinău, după o vizită inopinată a şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin. Emisarul rus a mediat o discuţie între liderul comunist Vladimir Voronin şi liderul democrat Marian Lupu pe tema unei posibile coaliţii post-electorale de stânga. Nimeni, însă, nu ştie cine l-a invitat pe responsabilul rus la Chişinău, scrie Deutsche Welle.  La sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu pentru mk.ru, comunistul Vladimir Voronin a atacat România şi pe toţi liderii politici pro-europeni

 

 

 

 

 

 

 de la Chişinău, cerând implicarea Rusiei. Voronin spunea în acel interviu că România, “în interesele sale unioniste”, şi-ar fi trimis tancuri în preajma Chişinăului. “Tancurile româneşti sunt deja în preajma Chişinăului şi nu ne rămâne decât să aruncăm cu grenade sub ele”, a declarat Voronin. O declaraţie greu de înţeles, dar care a produs efect la Moscova.

Şeful administraţiei prezidenţiale de la Kremlin, Serghei Narîşkin, a venit la Chişinău nu ca să vadă tancurile româneşti care, evident, lipsesc – ci să pună la cale o coaliţie post-electorală de centru-stânga din Partidul Comuniştilor şi Partidul Democrat. Nu se ştie cine l-a invitat, dar jurnaliştii au reuşit să-l filmeze intrând în hotelul omului de afaceri Vlad Plahotniuk, numărul doi în lista electorală a Partidului Democrat. Mai mult, Plahotniuk l-a întâlnit la intrare şi a fost primul politician care a discutat cu Narîşkin.

Ieri, emisarul rus a reuşit să-i convoace la o discuţie comună pe comunistul Vladimir Voronin şi pe democratul Marian Lupu, la reşedinţa ambasadorului rus din Republica Moldova. Doar jurnaliştilor de la patru companii de televiziune li s-a permis să-i aştepte pe cei trei la poartă pentru declaraţii: de la două posturi de televiziune ruseşti, unul aservit Partidului Comuniştilor din Moldova şi unul patronat de omul de afaceri moldovean ajuns politician Vlad Plahotniuk. După întrunire, Serghei Narîşkin a explicat că “pentru Rusia sunt foarte importante relaţiile cu Republica Moldova şi, desigur, configuraţia politică în care se va guverna aici va influenţa atât politica internă, cât şi relaţiile cu partenerii externi, inclusiv cu Rusia. De aceea am avut consultări cu Marian Lupu şi Vladimir Voronin”.

La rândul său, Vladimir Voronin a declarat că “în funcţie de mandatele obţinute vom încerca să formăm acea majoritate parlamentară ca să conducem ţara”.

Marian Lupu a menţionat că “este în interesul ţării să terminăm cu această criză politică” şi a apreciat caracterul productiv al vizitei emisarului rus la Chişinău.

Nici unul din ei nu a vorbit, însă, despre o coaliţie de centru-stânga ca despre un fapt împlinit. Totuşi, imediat după întâlnire, agenţia rusă RIA Novosti, făcând trimitere la o declaraţie a lui Vladimir Voronin, a difuzat o ştire potrivit căreia “PCRM şi PD au format o coaliţie de centru-stânga”, iar site-ul de ştiri gazeta.ru a menţionat că “Narîşkin a asistat chiar la semnarea documentului de coalizare între PCRM şi PDM”.

Vicepreşedintele PDM, Igor Corman, fost ambasador al Republicii Moldova la Berlin, a declarat că, deocamdată, este prematur să se vorbească despre o alianţă şi că negocierile vor continua. Preşedintele de onoare al aceleiaşi formaţiuni politice, Dumitru Diacov, a calificat ştirea ca fiind o speculaţie: “Cineva, la Moscova, încearcă să manipuleze şi să intimideze Partidul Democrat. Un singur om nu poate decide formarea unei alianţe. O asemenea decizie se ia de către partid”.

Duminică seara, un post de televiziune pro PCRM a difuzat o reacţie a Comitetului Central al partidului în care jurnaliştii sunt chemaţi să nu rupă din context declaraţiile lui Vladimir Voronin. Totuşi, Comitetul Central a confirmat că “PDM şi PCRM poartă negocieri în vederea formării unei coaliţii de guvernare de centru-stânga”.

Tot ieri, şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, s-a întâlnit cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, liderul PL, Mihai Ghimpu. După întâlnire, Ghimpu a menţionat că Rusia îşi doreşte o alianţă de centru-stânga în Moldova: “A venit să se informeze în privinţa situaţiei post-electorale, să discute cu partidele care au intrat în Parlament, pentru că sunt co-interesaţi. Interesul Federaţiei Ruse este cunoscut, dar decizia aparţine PD-ului, PLDM-ului, PL-ului şi PCRM-ului”.

Serghei Narîşkin nu s-a întâlnit cu premierul moldovean Vlad Filat, lider al PLDM, explicând că acesta a avut recent o întrevedere la Sankt-Petersburg cu Vladimir Putin şi nu mai era necesară încă o discuţie. Narîşkin a declarat că “în prezent Moscova elaborează un pachet de documente privind dezvoltarea relaţiilor moldo-ruse şi îşi propune să obţină rezultate cât mai eficienţe”. Şeful administraţiei prezidenţiale ruse nu a dezvăluit ce fel de documente conţine pachetul pe care îl pregăteşte Federaţia Rusă pentru Moldova.

Dacă ar face coaliţie, PCRM şi PD ar avea împreună 57 de mandate în viitorul Parlament. Ar putea alege conducerea Parlamentului şi ar putea desemna guvernul, însă le-ar mai trebui patru voturi pentru alegerea şefului statului. Voronin declarase anterior, tot pentru presa rusă, că exclude “orice dialog cu regele contrabandei, Vlad Filat, şi cu absolventul spitalului de psihiatrie, Mihai Ghimpu” şi a declarat că va găsi cele patru voturi necesare printre cei pe care i-a numit “nemernicii din partidul lui Filat”.

În campania electorală, la întâlnirile cu alegătorii, Voronin l-a numit pe liderul PDM, Marian Lupu, alcoolic, psihopat şi epileptic. Analiştii politici susţin că dacă PDM va intra într-o combinaţie cu comuniştii – efectele electorale pentru partidul condus de Lupu vor fi fatale. Totuşi, observatorii nu exclud ca ştirea RIA-Novosti să fi fost lansată intenţionat pe piaţă pentru a întări poziţiile PDM la negocierile cu liberal-democraţii. Adică, un fel de şantaj de genul “dacă nu acceptaţi condiţiile noastre, facem alianţă cu comuniştii”. – – www.promptmedia.ro, sursa DW – Chişinău)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.