Acasă Uncategorized Tokyo: Centrală nucleară la malul Mării Negre

Tokyo: Centrală nucleară la malul Mării Negre

DISTRIBUIȚI

97030 – 30122010 – Japonia şi Turcia au semnat la 24 decembrie, la Tokyo, un memorandum de înţelegere pentru construirea unei centrale nucleare în provincia Sinop de la malul Mării Negre. Acordul cu caracter neobligatoriu a fost semnat de Akihiro Ohata, ministrul japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei, şi de Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei, aflat în vizită. Aceştia şi-au exprimat speranţa că acordul final va fi semnat în următoarele trei luni.

Acordul ar putea deschide calea către consolidarea relaţiilor bilaterale în alte sectoare energetice, precum şi către iniţiative comune turco-japoneze în terţe ţări, a declarat Yildiz la o conferinţă de presă susţinută în comun după ceremonia de semnare.

Aceasta urmează să fie cea de-a doua centrală nucleară din Turcia. Ţara doreşte ca ambele centrale să fie construite şi să fie funcţionale până în 2023, pentru a satisface nevoile suplimentare de electricitate de până la 10 000 MW, precum şi pentru a reduce dependenţa sa de sursele energetice externe.

Prima centrală, cu o capacitate de 4 800 MW şi cu un cost estimat la 20 miliarde de dolari, va fi construită în zona Akkuyu de lângă oraşul Mersin din sudul ţării, în cadrul unui acord semnat cu Rusia în luna mai.

Potrivit Reuters, centrala din Sinop va avea patru reactoare cu o capacitate totală de 5 600 MW. Analiştii, citaţi de Reuters, estimează costul proiectului la aproximativ 10 miliarde de dolari. Yildiz a declarat că centralele sunt preconizate să devină operaţionale în 2019 sau la scurt timp după această dată.

Răspunzând la întrebarea referitoare la data probabilă a lansării construcţiei din Sinop, Ohata a declarat vineri că turcii intenţionează să finalizeze pregătirile până la sfârşitul lunii martie, astfel încât aceştia se aşteaptă să dea startul în următoarele trei luni.

Grupurile societăţii civile şi-au exprimat opoziţia faţă de construirea de centrale nucleare în Turcia, ţară predispusă la cutremure, cum este şi Japonia. Ohata a, menţionat că ţara sa, unde funcţionează în prezent 54 de reactoare, utilizează o tehnologie nucleară dezvoltată de către britanici, care îi permite “să asigure siguranţa centralelor energetice în caz de cutremure”.

Yildiz şi-a exprimat de asemenea încrederea: “Nu există nici o umbră de îndoială că tehnologia japoneză privitoare la reducerea efectului intensităţii unui cutremur este superioară celor altor ţări”, a declarat acesta.

Turcia a iniţiat negocierile cu Japonia privitoare la centrala din Sinop la începutul lunii decembrie, la doar câteva săptămâni după eşecul înregistrat în încercarea de a ajunge la un acord cu Coreea de Sud.

Autorităţile din Ankara şi Seul, care au lansat negocierile oficiale în martie, anticipau semnarea unui acord interguvernamental cu prilejul summitului G 20 desfăşurat în capitala Coreei de Sud în luna noiembrie. Potrivit surselor, acestea nu au reuşit însă să-şi soluţioneze divergenţele legate de diverse chestiuni, printre care preţul energiei electrice, garanţiile de cumpărare şi alocarea participaţiilor, astfel încât discuţiile au fost sistate. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.