Acasă Uncategorized Atac mediatic sau declaratii neinspirate?

Atac mediatic sau declaratii neinspirate?

DISTRIBUIȚI

97183 – 06012011 –  Informații contradictorii despre aderarea României la Spațiul Schengen. Ca într-un lanț al slăbiciunilor, presa românească preia o declarație a ministrul de Interne ungar, Sandor Pinter, despre aderarea  României la spațiul Schengen. Sursa citată – agenția germană (!) de presă DPA, care la rândul său citează o agenție elvețiană a cărei sursă este tocmai DPA (!). Declarația invocată se referă la amânarea pentru luna octombrie a aderării României la zona Schengen. De remarcat că ministerul de Interne ungar neagă  existența unei astfel de declarații.

 

 

 

 

 

 

Ministerul de Interne de la Budapesta susține că ministrul Sandor Pinter nu a dat nicio declaratie agenției de știri DPA și că printre prioritățile președinției maghiare a UE  se află și aderarea României Schengen până la finele lunii iunie.

Veridicitatea declarației citate în presă este pusă sub semnul întrebării și de oficialii români, care  așteaptă informații oficiale în acest sens. ”Am cerut ambasadei noastre de la Budapesta transcrierea exactă a declaraţiei făcute de ministrul ungar de Interne, pentru că, deocamdată, au fost doar nişte ştiri vehiculate pe agenţii. În momentul de faţă, Preşedinţia ungară are pe agendă extinderea Schengen şi aşteptăm 14 ianuarie când Grupul de lucru Evaluare Schengen îşi va prezenta în Consiliu raportul pe ultima misiune de evaluare”, a afirmat  șeful diplomației române.

Noul atac la adresa României, via Germania, vine după ce președintele Traian Băsescu a pus în discuție, miercuri, la ședința de guvern, finanțarea securizării frontierelor în condițiile aderarea României la spațiul Schengen rămâne într-o zonă de incertitudine. De securizarea frontierelor se ocupă compania europeană de aeronautică și apărare EADS. Contractul cu statul român a fost semnat în 2004 și renegociat pe parcurs. În prima fază, proiectul avea valoarea de 650 de milioane de euro, dar bugetul a fost suplimentat cu încă 200 de milioane. A doua etapă, care începe anul acesta și ar trebui să se încheie în 2013 – ar avea o valoare de peste 210 milioane de euro. Potrivit contractului, în cazul unor amânări la plată, EADS poate cere despăgubiri – calculate în funcție de pierderi, dar care nu ar putea depăși un milion de euro. Dacă întârzierile sunt însă mai mari de 6 luni, contractul poate fi reziliat.

Contractul cu EADS asigură furnizarea de sisteme de supraveghere, facilități de comandă și control, inclusiv tot necesarul de programe informatice, plus lucrări de construcții, destinate să asigure controlul eficient al frontierelor.

EADS este o companie franco-germană cu sediul în Germania. Pe de altă parte, Franța și Germania au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care au arătat că România și Bulgaria nu sunt pregătite să adere la spațiul Schengen la termenul stabilit, în aprilie 2011. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.