Acasă Uncategorized Bosnia Herţegovina a preluat conducerea Consiliului de Securitate ONU

Bosnia Herţegovina a preluat conducerea Consiliului de Securitate ONU

DISTRIBUIȚI

97181 – 06012011 –  Anul Nou a adus o nouă provocare mare pentru Bosnia Herţegovina (BiH). La 1 ianuarie, ţara a preluat preşedinţia rotativă de o lună a Consiliului de Securitate al ONU. Cei mai mulţi sunt de acord că preluarea postului respectiv constituie cea mai mare realizare a ţării din politica sa externă de la proclamarea independenţei şi reflectă îmbunătăţirea poziţiei sale internaţionale, transmite SETimes.

Însă tensiunile politice persistente şi incapacitatea de a forma un guvern ar putea deraia agenda diplomatică a ţării.

„Suntem în consiliu de un an şi acesta este apogeul eforturilor noastre”, a declarat şeful misiunii BiH la ONU, Ivan Barbalic, pentru Deutche Welle. „Ne pregătim pentru această sarcină de câteva luni şi credem că ne vom achita de obligaţii potrivit aşteptărilor. Eu cred în general că vom face o treabă bună şi că ianuarie va trece fără nici un stres major”.

Ţara va fi însă reprezentată într-un mod neobişnuit la sesiunile Consiliului, reflectând lipsa de coeziune la nivel de stat. În mod normal statele sunt reprezentate de principalii lor oficiali, însă în cazul BiH, această sarcină va fi îndeplinită de ambasadorul permanent al ţării la ONU.

„Acesta un precedent politic negativ creat de BiH”, a declarat ministrul de externe Sven Alkalaj într-o scrisoare adresată membrilor preşedinţiei de stat. „În mod cert nu va rămâne neobservat de ceilalţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU şi de numeroasele state membre ale ONU care ne-au acordat încrederea şi voturile lor”.

Diverse instituţii de presă au speculat că această deviere de la practica normală este motivul pentru care unii înalţi oficiali internaţionali, inclusiv comisarul UE pentru politică externă, Catherine Ashton, şi-au anulat participarea la sesiunea tematică din această lună a Consiliului de Securitate. Participarea altora precum Secretarul General Ban Ki Moon nu a fost confirmată încă.

În cursul lunii, Consiliul urmează să abordeze, printre altele, crize majore precum potenţiala divizare a Sudanului şi escaladarea tensiunilor între cele două Corei.

Dezvoltarea instituţiilor şi instituirea păcii vor fi principalele subiecte ridicate la sesiunea tematică, potrivit preşedinţiei tripartite a BiH. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.