Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeană ameninţă Ungaria cu sancţiuni

Bruxelles: Comisia Europeană ameninţă Ungaria cu sancţiuni

DISTRIBUIȚI

97180 – 06012011 –  In controversa privind noua lege mass media intrata in vigoare in Ungaria, Comisia Europeana nu exclude posibilitatea instituirii unor sanctiuni impotriva acestei tari, chiar si in primul semestru al acestui an, cand detine presedintia Consiliului European. Un purtator de cuvant al Comisiei, citat de Euractiv, a declarat la Bruxelles ca, in cazul incalcarii normelor UE, se poate deschide o procedura de sanctionare in ciuda faptului ca aceeasi tara detine presedintia prin rotatie a Consiliului European. De asemenea, Germania se opune ca Ungaria sa negocieze pe teme media cu tari partenere UE, in timpul mandatului sau la presedintia Uniunii.

Ungaria are datoria de a prezenta Comisei spre verificare noua lege, a adaugat aceeasi sursa. Guvernul de la Budapesta refuza sa aduca modificari controversatei legi.

Germania se opune ca Ungaria sa negocieze pe teme media cu tari partenere UE, in timpul mandatului sau la presedintia Uniunii.

Guvernul german nu este de acord ca Ungaria, in calitate de tara care detine de la 1 ianuarie presedintia UE, sa negocieze pe parcursul mandatului sau, pe teme legate de media, cu tari partenere ale Uniunii, precum fostele republici sovietice. Motivul invocat de aceasta este noua lege a presei din Ungaria, aplicata de la inceputul anului si aspru criticata pe plan international.

Werner Hoyer, secretar de stat pentru afaceri europene in cadrul Ministerului german de Externe, apreciaza ca Ungaria ar trebui sa lase Comisia Europeana sa se ocupe de discutii pe teme media cu tari precum Ucraina sau Belarus. Hoyer a apreciat ca valorile comune europene pot fi reprezentate in negocieri doar de catre tarile membre UE care intr-adevar respecta aceste valori.

Este pentru prima data cand un guvern pune sub semnul intrebarii drepturile unei tari ce detine presedintia UE. Fapt pentru care nu exista o practica impamantenita pentru a retrage asemenea drepturi, iar comentariile oficialului german ar trebui citite doar ca un mesaj politic dur. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.